Oekraïne…

Journalist/ondernemer Henrie Kamps schrijft wekelijks een of meerdere columns over wat hem bezighoud... 

De pleuris brak vannacht uit in Oekraïne. Is dat doorgedrongen bij alle BSN-ers op en rond het CBR in Enschede? Het is wereldnieuws…

Weten de Elise’ s, Henri’s, Harm’s, Bernd’s, Rudi’s én Alexanders van onze tijd waar en wat Oekraïne is? Dat er meer in het leven bestaat dat de gecorrumpeerde omgeving; het CBR? Dat in Rusland Alexander het synoniem is voor Poetin? Of andersom

Ik wel. Ik ontmoette in het voorjaar 2019 een Oekraïense vrouw tijdens een proefles. Ik durfde eerst niet eens naar het buitengebied, omdat ik dacht dat ik overvallen zou worden door Russische criminelen…. Ik stuurde mijn, toenmalige, ‘schoonzoon’ zelfs onderstaand mailtje… achteraf bezien een leuke anekdote…

[tekst gaat door onder afbeelding]

Ik ontmoette een vriendelijk vrouw die naar Nederland was gehaald door een Markveldse boer, maar ondertussen in een zwaar verzuurde relatie was belandt. Politie, Veilig Twente was met enige regelmaat op de boerderij. Ze moest persé het rijbewijs halen omdat ze iedere dag van Markvelde naar Haaksbergen moest fietsen… een onveilige, gure route…

Ze had de theorie eerst helemaal met Google vertaald naar het Nederlands en had haar theoriecertificaat inmiddels behaald. Ze vertelde mij over haar, toen 10-jarige, zoontje met wie ze samen de stap vijf jaar eerder had gemaakt. Haar oudere zoon, toen 17, was achtergebleven en deed er alles aan om niet in het leger te hoeven…

Vier weken later ontmoette ik bij het ophalen op de boerderij het jochie; gewoon knulletje dat perfect BN (beschaafd Nederlands) sprak…. Een Nederlander… die in mijn beleving nooit meer terug moest hoeven….

Ik zegde haar via de mail, kort nadat ik haar als leerling in de auto kreeg, mijn steun toe om te zorgen dat haar ver-Nederlandse zoontje nooit terug hoefde naar Oekraïne. Er ontstond gaandeweg de maanden een affectieve relatie.. maar toen had ik haar al doorgestuurd naar collega rijschool Rob Dekker. Ik hecht aan integriteit.

In december moest de vrouw naar het CBR voor het praktijkexamen. Ik had de kringcoördinatrice, mijn ex, meegedeeld dat ze vrijdags zou komen samen met Rob Dekker. Ze zakte kansloos. Bij het wegrijden wist ze al niet hoe ze met het knopje van de spiegel het blinderen kon voorkomen. De oudere, vrouwelijke examinatrice had het haar niet makkelijk gemaakt…. vertelde ze huilend….

Achteraf bleek ze toch geëxamineerd door mijn ex; Elise Verheij. Omdat die echt niet door had dat de Oekraïense vrouw, die ik had aangekondigd, een (meer dan) goede vriendin van haar ex was. Zo werkte dat toen en nu nog weet ik inmiddels.

Ondertussen krijgen jaarlijks bijna 10.000 expats van het CBR, dus indirect van mevrouw Verheij, een rijbewijs. Zonder theorie en in de wetenschap dat het Indiase rijbewijs net zo makkelijk verkregen wordt als een supermarktkarretje bij ons ‘geleend’ wordt. Kijk maar eens naar onderstaande reportage van Ruben Messelink (1Vandaag). Pas op de beelden zijn schokkend!

[tekst gaat door onder afbeelding]

Ik betaalde de kosten voor de juiste papieren en haar ticket om papieren te regelen in Oekraïne. Ik wurmde mij in alle bochten om te zorgen dat de vrouw én haar zoontje voldeden aan de onrealistische eisen van onze overheid om te mogen blijven. Haar woonadres moest persé de boerderij blijven, waar het volgens de gemeente Hof van Twente inmiddels te gevaarlijk was voor het jochie….

Op 15 september 2020 werden beiden Nederlander en hoefden ze nooit meer terug….

Een maand later kwam er een einde aan onze vriendschap, omdat mij al meer dan 1 jaar duidelijk was hoe getraumatiseerd de vrouw was vanwege de Russische dreiging en haar verleden als dochter van een militair. Ik was er bang van geworden en leefde zelf inmiddels ook in een hel!

Maar het zoontje zit inmiddels op het VWO in Lochem en kan straks voor zijn moeder en achtergebleven familie en hopelijk broer zorgen. Hij heeft inmiddels, mede dankzij de gemeente Berkelland, een veilige toekomst….

Zij vroeg mij twee weken geleden nog of ik haar wilde helpen met het rijbewijs….. Bijna drie jaar later en aan de vooravond van de oorlog!

Ik ben snel doorgefietst…. Kop in de wind!!

GERELATEERD

BOVAG Branche Meer dan 10.000 views Tip

Officiële klacht tegen twee agenten Enschedees korps!

Op 8 maart 2022 werd journalist Henrie Kamps bij het CBR Examencentrum mishandeld door de eigenaar van de grootste rijschool van Enschede; René Brünen. Omdat de mishandeling plaatsvond onder de neus van CBR examenmanager Mark Keijsers én twee politieagenten is het verbazingwekkend dat de journalist iedere vorm van hulp werd ontzegd. “De klacht tegen beide […]

lees meer
CBR Klokkenluider Meest gelezen Tip

‘CBR misleiding kost samenleving jaarlijks miljoenen’

Hoewel de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat persoonlijk door mij geïnformeerd is over de misstanden bij het CBR blijft het achter de schermen van het ministerie angstvallig stil. In januari werd minister Mark Harbers, kort na zijn aantreden, al geïnformeerd over de ontdekkingen van onderzoeksplatform Rijlezz. Volgens de onderzoekers verbaasd hen dat stilzwijgen niet. […]

lees meer
Meer dan 10.000 views Tip Uit het land

OMRECHT.nl; nieuw platform!

Vandaag lanceert de Needse journalist Henrie Kamps het initiatief voor een nieuw mediakanaal: OMRECHT.nl; een variant op BOOS. OMRECHT moet in de toekomst, wat de inifitiatiefnemers betreft, uitgroeien tot een platform waarop maatschappelijke misstanden op de kaart worden gezet. “Er worden ‘dossiers’ geopend, afhankelijk van de ‘ervaringen’ van burgers, ondernemers en andere hardwerkende Nederlanders. Die […]

lees meer