Verwijderen gaspedaal is onrechtmatig én strafbaar!

Eerder publiceerden wij al dat het CBR rijscholen verplicht om tijdens de tussentijdse toets en praktijkexamens het gaspedaal aan de passagierszijde te demonteren. “Doe dat vooral niet” adviseren wij nu. Het is volgens kenners onwettig en je kunt als rijschool door eventuele nabestaanden aansprakelijk worden gesteld.

In 2018 was er al een dodelijk ongeval waarbij achteraf werd vastgesteld dat de aanwezigheid van een gaspedaal het leven had kunnen redden van een van de inzittenden.

“Het CBR maakt de rijschoolwereld nu al jarenlang wijs dat CBR-ers niet getraind zijn met het gaspedaal. Op 8 november heeft de Enschede CBR examinator Bernd Ouwersloot dat ik het bijzijn van een leerlinge nog eens bevestigd. Toch is het zo dat de juridisch bestuurder ten allen tijde verantwoordelijk is voor de kandidaat zolang deze nog niet in het bezit is van een rijbewijs” aldus een onderzoeksjournalist van het het onderzoeksplatform Rijlezz.

Wanneer een rijschool zelf voor de tussentijdse toets of het praktijkexamen het gaspedaal aan de passagierszijde demonteert dan zal het CBR zich ongetwijfeld op overmacht beroepen indien er een (dodelijk) ongeval plaatsvind.

Enkele jaren geleden gaf een examinator in de regio Doetinchem nog toe dat ze op de spoorwegovergang tot stil stand was gekomen en vanwege het ontbreken van het gaspedaal de lesauto niet meer in beweging kon krijgen. Wonderwel liep het incident goed af…

“In de rijschoolwereld wordt zonder besef alles gedaan wat het CBR opdraagt, maar in het geval er zwaar letsel of een dodelijke afloop is zal de wet worden toegepast en wordt de rijschool aansprakelijk gesteld. Een verzekeraar zal de rijschool het zeker kwalijk nemen als deze geen gaspedaal gemonteerd had ten tijde van het lesgeven of een examen. Zo werkt dat binnen de wetgeving nu eenmaal.”

GERELATEERD

BOVAG Branche Meer dan 10.000 views Tip

Officiële klacht tegen twee agenten Enschedees korps!

Op 8 maart 2022 werd journalist Henrie Kamps bij het CBR Examencentrum mishandeld door de eigenaar van de grootste rijschool van Enschede; René Brünen. Omdat de mishandeling plaatsvond onder de neus van CBR examenmanager Mark Keijsers én twee politieagenten is het verbazingwekkend dat de journalist iedere vorm van hulp werd ontzegd. “De klacht tegen beide […]

lees meer
CBR Klokkenluider Meest gelezen Tip

‘CBR misleiding kost samenleving jaarlijks miljoenen’

Hoewel de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat persoonlijk door mij geïnformeerd is over de misstanden bij het CBR blijft het achter de schermen van het ministerie angstvallig stil. In januari werd minister Mark Harbers, kort na zijn aantreden, al geïnformeerd over de ontdekkingen van onderzoeksplatform Rijlezz. Volgens de onderzoekers verbaasd hen dat stilzwijgen niet. […]

lees meer
Meer dan 10.000 views Tip Uit het land

OMRECHT.nl; nieuw platform!

Vandaag lanceert de Needse journalist Henrie Kamps het initiatief voor een nieuw mediakanaal: OMRECHT.nl; een variant op BOOS. OMRECHT moet in de toekomst, wat de inifitiatiefnemers betreft, uitgroeien tot een platform waarop maatschappelijke misstanden op de kaart worden gezet. “Er worden ‘dossiers’ geopend, afhankelijk van de ‘ervaringen’ van burgers, ondernemers en andere hardwerkende Nederlanders. Die […]

lees meer