‘Waar blijft dat vertrouwensloket bij het CBR dan?’

Ze is al een tijdje rijinstructrice en examineert op de Enschedese locatie van het CBR. Zoals alle anderen wil ze anoniem blijven en om die reden wil ze ook niet zeggen of ze in dienst van een grote opleider les geeft of een eigen rijschool heeft. Wel wil ze haar verhaal kwijt, omdat ze hoopt dat de overheid nu met een oplossing komt in de rijschoolwereld. Want bij het CBR is geen vertrouwenspersoon én is ‘victim blaming’ de standaard.

“Voor een leerling van mij een examen doet maak ik altijd nog even de ramen en zijspiegels schoon. Daarvoor moet ik dan wat spullen achter uit de auto halen. Als ik dat doe bij het CBR dan hoor ik achter mij de seksiste opmerkingen al: ‘Zo kruipen we er samen even in?’ of ‘Wat een lekkere achterkant heeft die lesauto’. Ik vind dat onprettig. Als ik mij dan omdraai dan staan er gewoon wat rijinstructeurs en examinatoren stoer te doen. Ze staan daar vaak te roken en te praten. Ik parkeer de lesauto nu al standaard op een andere plek dan bij de ‘rookvrije zone’, maar soms kan het niet anders…. “

[tekst gaat verder onder afbeelding]

“Ik durf daar nu niets van te zeggen, want een deel van de examinatoren staat er bij en zegt ook niks of doet zelfs wel mee. Veel van hen komen volgens mij uit het leger en weten niets anders dan dat vrouwen dat gedrag en die opmerkingen wel oké vinden. En als ik er over klaag dan krijg ik iedereen tegen mij. Zowel de rijinstructeurs als het CBR personeel rekenen dan met je af! Dat is bekend bij het CBR in Enschede.

Een vertrouwenspersoon of loket? Dat heeft het CBR niet. Er is een zogenaamde kringcoördinatrice, maar die is zelf al jaren in opspraak omdat ze er gekomen is omdat ze een relatie is begonnen met een van de CBR-ers. En zeker het laatste half jaar is er veel commentaar op haar rol in een andere kwestie. Een vrouwelijke collega noemt haar ‘madame’.

Die andere kwestie daar wil ik mij niet mee bemoeien, maar die maakt wel duidelijk dat je beter kunt zwijgen bij het CBR. Ik heb mijn werk nodig en wil niet uitgeschreven worden… zoals die rijschool. Wat ik heb gehoord is dat het CBR je straft als je ook maar iets zegt over wat je op het examenterrein hebt gezien of gehoord. Dat is volgens de huisregels verboden! Dat is toch vreselijk?

“Toch hoop ik dat er aandacht binnen de overheid komt. Zeker bij het CBR. Want als ik hoor dat het al jaren normaal is dat examinatoren het proberen aan te pappen met rijinstructrices dan vind ik dat heel erg. Niet gepast. En zeker niet als onze leerlingen moeten vertrouwen op objectiviteit. Hoe kan een examinator objectief zijn als zijn hormonen op hol zijn?

Ik vind het ook wel raar dat het CBR altijd de eerste is die bij overheidsprotocollen met regelgeving komt en dat het nu stil blijft in mijn mail”

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer