Is megaclaim op CBR kansrijk?

Vorig jaar werd de introductie van cbrclaim.nl per 1 april 2022 al aangekondigd. Op dat moment realiseerden weinigen zich dat dit mogelijk een enorme bedreiging kon worden voor het CBR. Toch is de ‘class action’ een serieuze bedreiging voor het zelfstandig bestuursorgaan CBR; want als de ontdekkingen van klokkenluider Rijlezz kloppen dan zijn alleen al sinds de tweede lockdown misschien wel honderdduizend jongeren financieel benadeeld door het CBR; gemiddelde schade per persoon: €500,– En op basis van ‘resultaten uit het verleden’ moet de verantwoordelijk minister Mark Harbers zich echt ongerust maken. Om ‘zijn portemonnee’ en zijn politieke voortbestaan. Want Harbers is een gewaarschuwd man… hij struikelde in het verleden al eens eerder over cijfers…

Een massaclaim bestaat dus uit grote aantallen gedupeerden met dezelfde geleden schade. In Nederland kunnen de claims van alle gedupeerden gebundeld worden en middels een collectieve actie – ook wel class action genoemd – aanhangig gemaakt worden bij de rechter. Een belangenorganisatie zal hierbij de gedupeerden vertegenwoordigen en namens hen naar de rechter gaan met als doel een veroordeling tot collectieve schadevergoeding. De uitkomst van deze procedure is vervolgens bindend voor alle gedupeerden. Alleen de gedupeerden die aan het begin van de procedure hebben gemeld dat zij niet gebonden willen worden, doen niet mee. Met een collectieve actie wordt dus in een procedure meteen duidelijk hoe het zit met de aansprakelijkheid van de schadeveroorzaker en de daarbij behorende schadevergoeding zonder dat hierbij alle gedupeerden individueel naar de rechter hoeven te stappen.

Het CBR wist in het voorjaar van 2021 dat ze onjuiste informatie verstrekte toen Alexander Pechtold een onjuist beeld schetste in de media. Dat was een van de ontdekkingen die onderzoeksplatform Rijlezz deed. Door grote fouten in het CBR reseveringsplatform TOP bleek 1/3 van het aantal bezette examenplekken op naam te staan van mensen die al hoog en breed het rijbewijs op zak hadden. Het ict platform van het CBR, dat al eerder tot vragen in de Tweede Kamer leidde, bleek wederom niet goed te functioneren.

En nog belangrijker; het CBR bevestigde in een mail aan de onderzoeker dat men op de hoogte was van die bug. Het zou tot het derde kwartaal van 2021 duren voor het probleem werd opgelost.

Op het moment dat het onderzoeksplatform Rijlezz begon met publiceren zal Alexander Pechtold zich gerealiseerd hebben dat er groot gevaar dreigde voor het CBR en startte hij een ongekende hetze tegen de journalist/ondernemer Kamps. Zelfs het informeren van de voorzitter van de Raad van Toezicht, prof Erwin Muller, leidde volgens het onderzoeksplatform nergens toe…

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views

Aangifte tegen René Brünen bijgesteld naar ‘zware mishandeling’!

In overleg met de Politie Oost-Nederland heeft de klokkenluider in de rijschoolbranche, Henrie Kamps, besloten om de aangifte tegen de Enschedese rijschool eigenaar René te verhogen van ‘eenvoudige mishandeling’ naar ‘zware mishandeling’. ‘Uit verklaringen van getuigen en camerabeelden is duidelijk geworden dat het hier om veel meer gaat dan een ‘eenvoudige mishandeling’; dat was de […]

lees meer
CBR Klokkenluider Meest gelezen Tip

‘CBR misleiding kost samenleving jaarlijks miljoenen’

Hoewel de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat persoonlijk door mij geïnformeerd is over de misstanden bij het CBR blijft het achter de schermen van het ministerie angstvallig stil. In januari werd minister Mark Harbers, kort na zijn aantreden, al geïnformeerd over de ontdekkingen van onderzoeksplatform Rijlezz. Volgens de onderzoekers verbaasd hen dat stilzwijgen niet. […]

lees meer