128 klachten van rijscholen over misstanden bij het CBR

Sinds de start op 1 september vorig jaar ontving het blog RijschoolProfs 128 klachten van rijscholen over misstanden bij het CBR. In veel gevallen betreft het misbruik van de macht rond examinering van kandidaten. Maar ook het structureel handelen in strijd met het gelijkheidsbeginsel komt vaak voor…

“Nee we zijn niet verbaasd, maar we kunnen er ook niet veel mee. In veel gevallen wenst de klager anoniem te blijven en gezien de ervaringen die we in Twente hebben is dat natuurlijk heel begrijpelijk. In het algemeen kun je constateren dat de rijscholen vooral problemen hebben met het feit dat ze nergens met een serieuze klacht terecht kunnen.”

Het onderzoeksplatform Rijlezz heeft al vaker beschreven dat het melden van klachten vrijwel altijd leid tot sancties vanuit het CBR. “In veel gevallen is dat iets dat de lokale bezetting doet… een soort van ‘ere-code’ zoals dat van oudsher bij militairen en politie gold.

Maar ook de top van het CBR schuwt deze werkwijze niet. Een goed voorbeeld daarvan is het conflict met journalist/ondernemer Henrie Kamps. Geen moment heeft het CBR echt inhoudelijk commentaar willen geven op onderzoeksresultaten van het onderzoeksplatform, nadat het duidelijk werd dat Kamps misstanden aan de kaak wilde stellen; misleiding en oneerlijk handelen door het CBR. Vanaf het eerste moment dat delen van het onderzoek werden gepubliceerd is het CBR er met gestrekt been ingegaan. Binnen 1 maand dreigde directeur Jan Jurgen Huizing al met uitschrijving van de rijschool die Kamps naast zijn journalistieke werkzaamheden runt. Twee weken later pleegde Alexander Pechtold een anoniem telefoontje om Kamps te intimideren én bedreigen; zelfs met de dood volgens Kamps. “Jij overleeft dit niet!” zou Pechtold hem hebben verwenst.

“Kennelijk ervaren meer dan 100 rijscholen onjuiste gedragingen en is er geen onafhankelijk loket om dit te melden. Laten we hopen dat de politiek zich er straks via een Parlementaire enquete mee bemoeid of dat er een entiteit boven het CBR komt; zoals Emile Roemer dat adviseerde in zijn onderzoeksrapport.

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer