‘Problemen bij CBR vergelijkbaar met The Voice!’

Volgens de Needse klokkenluider Henrie Kamps zijn de problemen die er zijn ontstaan rond The Voice in een zeker mate vergelijkbaar met die in de rijschoolwereld. Ook daar durven individuen geen melding te maken. Bang als ze zijn voor de ‘huisregels’ van het CBR. En ook daar wordt gerotzooid tussen mensen die in een gezags- of machtsverhouding staan.

| Dat zijn krasse uitspraken ?

Vind u? Laat ik, om te beginnen, zeggen dat ik blij ben dat de misstanden bij het CBR volgens mij niet of minder van seksuele aard zijn. Dat brengt nuance. Maar de angstcultuur die ontstaat door intimidatie is er niet minder groot om.

| Wat bedoeld u ?

Nou als het al niet duidelijk was voor mijn onderzoek en persoonlijke bevindingen dan is het dat nu wel. Als je binnen de rijschoolwereld je uitspreekt over (vermeende) misstanden bij het CBR dan heb je voor je het weet een dreigement of schorsing (met onmiddellijke ingang) aan je broek. De eigen CBR wetten, de ‘huisregels’ voor rijscholen en kandidaten, maken aanklachten tegen het CBR kansloos. Wie praat wordt genadeloos afgestraft; zoals ik.

Zoals bij The Voice een contract van 60 pagina’s een ieder wel de durf ontneemt om iets te melden. Dat schrikt mensen af… En de interne Klachtcommissie van het CBR is een farce, fake, corrupt!

Vorige week heeft de Kort Geding rechter in een zaak van NUTheorie.nl nog afgerekend met dit pro-doofpot reglement van het CBR. Het CBR verloor het conflict nog dezelfde dag; een uitspraak op dezelfde dag is ongekend!

Het CBR maakt en handhaaft regels die er zijn om de CBR misstanden in de doofpot te houden. Dat toont mijn conflict zeker aan!

| U bent daar zelf proefondervindelijk ervaringsdeskundige in geworden. Toch ?

Zeker, ik heb het mijzelf laten overkomen. Maar de mate waarin het CBR intimideert en de doofpot inzet heeft zelfs mijn ergste verwachtingen overtroffen. Het grenst aan het strafbare.

| Zijn CBR-ers zich daar van bewust ?

Nee hoor. Dat merk je aan Elise [Verheij, de ex van Kamps red]. In die gevallen waarin ik haar als voorbeeld aanhaal beseft ze zelf niet eens hoe kwalijk de integriteitsregels overtreden zijn. Ik denk dat zij en anderen geen moment bij het kijken naar de aflevering van Beau gisterenavond bij zichzelf denken: ‘Waar sta ik in dit verhaal?’

| Nu maakt u het weer persoonlijk. Toch ?

Nee hoor. Ik schrijf dit als journalist, als klokkenluider. Ik kan hetzelfde schrijven over die liegende examinator Bernd Ouwersloot rond het dashcam incident, die examinatrice Jolande Ulfman die op 30 september opzichtig jonge mensen lijkt te besmetten met Corona, over de zwijgende examinator Rudi de Jong die kennelijk getuige is van een ‘poging tot zware mishandeling’ die er niet is. En ga zo maar door.

| Wat is uw punt ?

Mijn punt is dat de leiding bij het CBR in dezelfde mate weet dat het slecht gesteld is met de integriteit en betrouwbaarheid en dit angstvallig ‘onder de pet’ houd. Gekker nog, met de wetenschap van nu heb ik zelfs het gevoel dat rond The Voice de directie een minder (of anders) kwalijke rol speelt. Bij het CBR initieert de directie zelfs door machtsmisbruik situaties waardoor deelnemers (rijscholen en leerlingen) per direct gestraft worden als ze ‘aan de bel trekken’. En bij het CBR zwijgt zelfs de Raad van Toezicht; terwijl men geïnformeerd is.

| En wanneer verwacht u dat het CBR aan de beurt is ?

Oh dat weet ik niet. 1Vandaag was er mee bezig, maar heeft aangegeven dat het journalistiek onderzoek zo veel tijd zou kosten dat de kwestie CBR ’te groot’ is voor hen. De eindredacteur van VI Vandaag, met wie ik in het verleden al eens heb samengewerkt, heeft nog niet gereageerd. Maar de lead ligt ook bij anderen. Dus vroeg of laat zal deze kwestie in de media komen en zal de politiek zich er zeker mee gaan bemoeien. Het gaat om machtsmisbruik, intimidatie én bovenal misleiding door de overheid waardoor tienduizenden jonge mensen financieel gedupeerd zijn; het gaat om een miljoenenzwendel.

BOOS heeft bijna een jaar gewerkt aan de ‘The Voice’ kwestie; dan zie je al hoeveel inzet dit soort grote misstanden vergt. En bij The Voice speelden de problemen ook al bijna tien jaar. Het verjaart niet…

Verder gaan diverse overheidsorganisaties aan de slag met het dossier ‘Klokkenluider’.

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer