‘Tom Brünen praat onzin’

In een tweeluik in de regionale krant Tubantia laat (mede)eigenaar Tom Brünen door de verslaggeefster optekenen dat zijn rijschool voorstander is van de ‘collegiale toetsing’; het laatste bommetje van CBR directeur Alexander Pechtold. Brünen geeft aan dat zijn rijschool dit al een tijdje uittest en dat het prima bevalt. Maar óf hij is verkeerd begrepen door de journaliste of hij begrijpt zelf de materie niet.

Het is te hopen voor de Enschede rijopleider dat de politiek erger voorkomt en vooral niet zijn betoog leest.

Het mooie is dat ons bedrijf dit intern al in de praktijk brengt. In de tijd van corona kampte het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen met een tekort aan examencapaciteit. Ze hadden te weinig examinatoren en dat heb je niet zomaar opgelost. Toen hebben wij gezegd dat we de tussentoetsing van kandidaten zelf gaan doen om het CBR te ontlasten. Hoe werkt het? Een groep instructeurs is goed getraind en samen met Cito  hebben we een toets ontwikkeld. Een onderwijskundige heeft ons daarin bijgestaan. Als een kandidaat toe is aan de toetsing, gaat hij met een van de ervaren instructeurs proefrijden. Dit werkt heel goed.

Tom Brünen in Dagblad Tubantia

“Ik ken Tom en we hebben elkaar al enkele keren gesproken. Maar ik denk oprecht dat zijn woorden verkeerd zijn opgevat door de krant. Tom komt niet uit de praktijk; hij heeft volgens mij Bestuurskunde gestudeerd. Hij ziet de moderne rijopleiding het liefst als een studierichting; terwijl ik denk dat we met zijn allen terug moeten naar hoe zijn opa ooit de gerenommeerde rijschool begon; gewoon rijles geven en kappen met die onzin” zegt de Needse klokkenluider Henrie Kamps. Rijles is geen studie!

“Ik weet dat Brünen de Tussentijdse Toets in eigen beheer doet. En ik geloof eerlijk gezegd niet dat men dit is gaan doen om het CBR te ontlasten. Maar ook Brünen vreest de sancties vanuit het CBR. Platgezegd; wat Tom beweerd is ‘bullshit’

Tom Brünen weet, net als ik, dat de Tussentijdse Toets die het CBR massaal verkoopt een onwettig product is. Alleen durft hij dat niet in de krant te zetten. Dat is zijn recht, maar dit betoog is misleidend en beschadigend voor kleine rijscholen en zzp-ers. En dat is 90% van de markt.

De collegiale toets is echt iets anders; daar zal rijschool A een leerling moeten testen van rijschool B. Niet collega’s onderling, zoals dat nu bij Brünen geschied met de interne tussentijdse toets. Totale onzin, onuitvoerbaar, niet eerlijk en bedacht als voortraject om dit onderdeel straks neer te leggen bij CBR gecertificeerde rijscholen (RIS).

Die strategie, zoals Brünen dan intern al doet, met de Tussentijdse Toets is perfect. Dat zou iedere rijschool moeten doen en dat kunnen rijscholen onderling ook prima regelen. Sowieso zal de politiek dat valse, misleidende CBR product uit de handel halen. Dat is slechts een kwestie van tijd…

Dat geeft het CBR pas echt lucht om intern orde op zaken te stellen; en volgens een CBR coach [Henri Vianen red] kan het CBR dan zelfs met de helft van het aantal examinatoren verder. Dat is dus WIN/WIN voor rijscholen en hun leerlingen.

Maar dat andere verhaal is volstrekte onzin. Vooral omdat het ministerie onlangs heeft bekend gemaakt dat er nauwelijks onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat een rijopleiding bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid.

Nou dan; dan kun je gerust jonge mensen voor een bedrag tussen de €1.000 en €1500 opleiden en kunnen ze hun examens zelf aanvragen bij het CBR. Dan werken de rijscholen ook niet meer mee aan het bedrog met de onjuiste slagingspercentages. Trouwens de CBR Tussentijdse Toets is niet eens online te koop bij het CBR. Die bestaat niet!

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer