
Daar waar brancheorganisaties al weer snel stelling nemen en zich achter het CBR besluit scharen, om in de nabije toekomst leerlingen te verplichten van twee rijscholen het groene licht te krijgen om een praktijkexamen te doen, willen de initiatiefnemers achter CBRClaim.nl in de geplande campagne jongeren adviseren om te weigeren de eigen rijschool te machtigen.
“Het is de enige manier om een eind te maken aan het ongekende verdienmodel dat het CBR en rijschoolbranche heeft ontwikkeld. En nog belangrijker; het is wettelijk geregeld dat iedereen zelf het moment mag bepalen. Zelfs zonder (volledige) rijopleiding. Wel is het zo dat CBR een ontmoedigingsbeleid heeft opgezet; ze werken de eigen aanvragen bewust tegen”
Dat het CBR bang is voor dit fenomeen is ook duidelijk nu het CBR op ongekende wijze afrekent met de bedenker van het RIJLEZZ concept. In dit concept worden leerlingen juist gestimuleerd om zelf de examens aan te vragen.
“Dat doen we enerzijds omdat het honderden euro’s bespaard en anderzijds omdat je daardoor leerlingen bewuster maakt van het feit dat ze op een bepaald moment examen moeten doen. Ze moeten zelf de aanvraag op de bus doen. Dat vereist al wat discipline …. en dat werkt goed. Het maakt ze betrokken”.
“We komen met een speciale website die jongeren, en hun ouders, daarbij moet helpen. Het is dan aan de rijschool of deze wel of niet akkoord gaat met het niet-machtigen. Een proef in de gemeente Berkelland toont al aan dat het nieuwe opleidingsconcept tot wel €500 bespaart. En rijscholen worden er vooral uiteindelijk zelf ook beter en vrolijker van… zeker als de plannen die Alexander Pechtold vandaag bekend heeft gemaakt doorgaan”
Natuurlijk zullen veel rijscholen in het begin waarschijnlijk tegenwerken, maar dat gebeurde ook wel bij de introductie van Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Uiteindelijk is het de macht van de consument die dat bepaald, niet de macht van het CBR of de rijschool.
Leerlingen hoeven de aanvraag straks alleen maar zelf te ondertekenen en op de bus te doen. De rest wordt via een nieuwe dienst “Praktizz’ geregeld. En als de rijschool niet wil meewerken kan de leerling straks zelfs een vergelijkbare examenauto huren. Een proef daarmee start op 1 april in Enschede.
Vorig week vertelde de hoogste ambtenaar van het ministerie dat uit onderzoek nauwelijks is gebleken dat rijlessen bijdragen aan de verkeersveiligheid.
Kandidaten zijn strikt genomen niet verplicht om eerst rijlessen te nemen voordat ze examen doen. Hegeman: “Om dat te veranderen is best wat nodig. Qua verkeersveiligheid is dat nog best ingewikkeld omdat er nog niet heel veel bewijs is dat rijlessen bijdragen aan verkeersveiligheid.”
Geertje Hegeman, Afdelingshoofd Verkeersveiligheid Ministerie Infrastructuur en Waterstaat.
“Kijk, als het CBR de aanvragen niet kan of wil verwerken wordt het misschien eens tijd voor de politiek om te overwegen om net als in Duitsland een tweede marktpartij de mogelijkheid te bieden om examens af te nemen. Dat zou dan kunnen gaan om een beperkt aantal categorieën zoals B; het gewone rijbewijs”