CBR pakt rijscholen nog harder aan!

Vandaag schrikt de rijschoolwereld op met het zoveelste bedenksel van het CBR. NOS.nl, de Telegraaf en anderen weten te melden dat Alexander Pechtold van mening is dat een leerling straks goedkeuring moet krijgen van twee rijscholen; voordat deze een praktijkexamen mag aanvragen via een bij het CBR ingeschreven rijopleider.

“Tja zegt de Needse klokkenluider Henrie Kamps. Daar krijgen leerlingen van het RIJLEZZ concept gelukkig geen last van; want die melden zich nu al zelf aan op ieder gewenst moment. En geloof het of niet dat is feitelijk ook de enige reden dat Pechtold mijn rijschool RIJBEWIJZZ op 7 december, hoogstpersoonlijk, heeft uitgeschreven. Ik doorkruis zijn plannen”

Kamps waarschuwt de rijschoolwereld al geruime tijd voor de macht van CBR directeur Pechtold. Verder heeft Kamps in het voorjaar van 2021 onrechtmatigheden ontdekt in het al jarenlang zwaar bekritiseerde reserveringsplatform TOP. Hij noemt dat miljoenenzwendel en dringt bij Tweede Kamerleden aan op een Parlementaire enquete.

“Wie zwijgt stemt toe! De branche-organisaties én de rijscholen werken al heel lang mee met een gecorrumpeerd zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) dat heel slecht functioneert. Tienduizenden leerlingen zijn misleid en door oneerlijke handelspraktijken financieel benadeeld door het CBR. Miljoenen schade. En de branche weet dat!”

Kamps heeft als journalist in de afgelopen jaren onderzoek gedaan door zelf de vereiste papieren te halen en een kleine rijschool te beginnen. Hij heeft ontdekt dat het slagingspercentage misleidend is en dat het beeld dat Pechtold schetst van een tekort aan examencapaciteit niet klopt met wat hij zag in het systeem van het CBR. In documenten, in bezit van onze redactie, beschrijft Kamps hoe het CBR, al dan niet samen met het ministerie een slim verdienmodel heeft opgetuigd. Hij beschuldigd al maandenlang de CBR directie dat producten als de Tussentijdse Toets en de RIS (Rijopleiding In Stappen} geen onderdeel zijn van de wettelijke taken van het CBR.

Meerdere malen heeft Kamps CDA-er Jaco Geurts en PVV-er Geert Wilders geïnformeerd over zijn bevindingen én persoonlijke strijd.

Kamps adviseert via het blog www.rijschoolprofs.nl rijscholen om zich zo snel mogelijk uit te schrijven en zich te focussen op het opleiden. De wettelijk is de examinering wordt dan iets tussen de overheid en kandidaten. Daarbij verwijst Kamps naar recente uitspraken van het Geertje Hegeman, afdelingshoofd Verkeersveiligheid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:

Kandidaten zijn strikt genomen niet verplicht om eerst rijlessen te nemen voordat ze examen doen. Hegeman: “Om dat te veranderen is best wat nodig. Qua verkeersveiligheid is dat nog best ingewikkeld omdat er nog niet heel veel bewijs is dat rijlessen bijdragen aan verkeersveiligheid.” 

Geertje Hegeman, Afdelingshoofd Verkeersveiligheid Ministerie Infrastructuur en Waterstaat.

Op 1 september 2021 startte Kamps een succesvolle pilot het het RIJLEZZ-concept in de Gemeente Berkelland, waarbij de leerlingen zelf het praktijkexamen aanvragen.

“Dat klopt en dat was dus al voor de bedreigingen door Pechtold begonnen. In dat concept wordt het CBR uitgesloten; de examinering maakt geen deel uit van de opleiding. Ik denk dat Pechtold daar toen zo van is geschrokken dat hij dat deed wat Poetin of Erdogan ook zouden doen….criticaster de mond snoeren” zegt Kamps.

Via nieuwe diensten, zoals rijbewijzz.nl en examenautoverhuur.nl kunnen die leerlingen straks op ieder gewenst moment zelf het praktijkexamen aanvragen en dezelfde of een vergelijkbare lesauto huren.

Op 7 december zette Pechtold de zwaarste sanctiemaatregel in om Kamps het zwijgen op te leggen; zonder hoor/wederhoor, zonder beroepsprocedure en op basis van aantoonbare leugens schreef hij ’s avonds de rijschool uit en vervielen alle examens van zijn leerlingen. Meerder leerlingen van Rijlezz hebben al een belastende verklaring tegen Pechtold en het CBR afgelegd.

Vervolgens hitste Pechtold de lokale politie op door zijn persoonlijke brief, vol aantoonbare leugens, in handen van de politie te geven en zette dat politie zelf aan tot een inval bij Kamps thuis. Sinds die tijd kan Kamps zijn werkzaamheden nog maar beperkt uit voeren.

Gisteren werd Kamps door de politie op last van Pechtold staande gehouden.

Op 13 december heeft Kamps aangifte gedaan van bedreiging door Pechtold en een betrokken examinator Ouwersloot; misbruik van het ambt. De politie weigerde tot nog toe procesverbaal op te maken.

“Kijk ik ben totaal niet van het complotdenken, in tegenstelling tot een deel van de CBR examinatoren in Enschede, maar tja het zou toch maar zo een complot kunnen zijn… zegt de klokkenluider met een ferme knipoog.

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer