IBKI bevoordeeld CBR

Zelfs het IBKI lijkt mee te doen aan het grote bedrog binnen de rijschoolwereld. Dat schrijft klokkenluider Kamps in een klacht aan de Nationale Ombudsman. Kamps concludeert dat er bij de vijfjaarlijkse Praktijk Begeleiding voor het WRM certificaat eveneens onrechtmatig wordt gehandeld… onder de ogen van IBKI. Het IBKI is in Nederland verantwoordelijk voor de WRM; de bevoegdheid die nodig is om rijles te mogen geven.

Kamps trekt die conclusie, omdat hij de afgelopen week zelf die vijfjaarlijkse beoordeling door het IBKI heeft ondergaan. Het is een heel formeel examen, dat volgens de IBKI, functionaris de heer de Haan, aan strikte criteria moet voldoen. IBKI ontwikkelt theorie- en praktijkexamens voor de mobiliteitsbranche en voert deze uit. Jaarlijks leggen ruim 50.000 kandidaten examen af bij IBKI.

| Om te beginnen, bent u geslaagd ?

Nee, maar daar ging het ook niet om… Het ging mij er om, net als alles bij het CBR, om zelf de hele cyclus te ondergaan. Te kijken of en hoe de meting bij het IBKI gelijk is aan de meting die de Enschedese CBR examinatrice Verheij deze zomer, naar eigen zeggen, heeft moeten doen om haar WRM te verlengen.

Nou, mijn conclusie is werkelijk schokkend, onthutsend…

| Waar doelt u op ?

Nou de uiterst formele IBKI examinator [de Haan red] was uiterst correct, maar dat is dan ook al direct mijn grootste kritiek op deze kwestie. Mevrouw Verheij vertelde mij deze zomer dat, anders dan verplicht is bij deze formele kwaliteitsmeting, bij haar geen leerling achter het stuur zat maar een ervaren CBR-medewerker.

De Haan legde mij nauwkeurig uit dat mijn leerlinge, die in haar zestiende rijles zat, eigenlijk te goed was volgens de criteria. Bijna reden om het examen niet door te laten gaan.

Dan weet je dus direct dat er voor CBR-ers andere criteria gelden, want daar kruipt gewoon een collega achter het stuur…

| Vreemd…. weet u dat zeker ?

Bij Verheij, die in haar functie als CBR examinator helemaal geen WRM bevoegdheid nodig, heeft een CBR examinatorcoach, die in het echte leven haar partner is, binnen enkele dagen een PB geregeld… binnen het CBR.

Zij is helemaal niet gekeurd voor het IBKI. Het CBR mag, waarom kan niemand mij uitleggen, haar eigen personeel controleren op deze bevoegdheid.

En als je dan ook nog een ervaren rijder in plaats van een gedeeltelijk opgeleide leerling mag inzetten…. tja…

Maar het kan nog veel vreemder. Het CBR examineert niet alleen het eigen personeel maar ook instructeurs die de Rijopleiding in Stappen hebben gedaan. Dat is een, in mijn ogen, onrechtmatige activiteit van het CBR waarmee ze probeert haar invloed uit te breiden binnen de rijschoolwereld. “De slager die het eigen vlees keurt’. Het CBR verdient geld aan RIS rijscholen én geeft zelf zelfs een bevoorrechte positie. Zo mochten RIS rijscholen in 2021 wel meerijden in de lesauto; gewone rijscholen niet.

GERELATEERD

CBR IBKI Meer dan 10.000 views

Politie is lesauto van Kamps ‘vergeten’

Wel zijn autosleutels, maar niet zijn lesauto. De twee agenten die rond twaalf uur bij Kamps aan de deur stonden hadden ‘slechts’ twee plastic zakken bij zich. Kamps, die de agenten desgevraagd niet binnen liet en geen handtekening voor ontvangst wilde plaatsen, is er blij mee. Maar toch rijst de vraag wanneer de politie zijn […]

lees meer
Branche IBKI

‘Brünen moet per direct uitgeschreven worden bij het CBR!’

De reacties vanuit de kleine rijscholen in Twente zijn onverbiddelijk; juist omdat de rijschool van Kamps zonder pardon en beroepsprocedure op 7 december door Alexander Pechtold werd uitgeschreven. CBR directeur Alexander Pechtold zal dat nu ook moeten doen met Brünen blijkt uit een stemming via samenwerkingsplatform RijschoolProfs “Kamps wordt verweten dat hij heeft geschreven en […]

lees meer
IBKI Klokkenluider

Klachtenbehandelaar Rob Sauvé van IBKI: functie elders?

Op basis van de eerst conclusies van onderzoeksplatform heeft de Needse klokkenluider Kamps een formele reactie gestuurd naar de ‘klachtenbehandelaar’ Rob Sauvé van IBKI. Daarin wijst Kamps de ambtenaar op het feit dat Kamps gisterenmiddag, dus nog voor het resultaat van zijn tweede poging om te slagen voor het IBKI examen PB, een aangetekend schrijven […]

lees meer