BOVAG meld zich bij klokkenluider

Vandaag heeft Arno Smits, voorzitter van BOVAG Rijscholen, zich gemeld bij Henrie Kamps. De Needse klokkenluider informeerde ons daar vanavond over. Smits bevestigd daarbij dat Kamps tot tweemaal toe contact met hem heeft opgenomen en nodigt Kamps uit om eind januari eens langs te komen op het hoofdkantoor van BOVAG te Bunnnik.

| Wat verwacht u van dat gesprek ?

Ehm dat gesprek hoeft er wat mij betreft niet te komen. Ik heb de heer Smits laten weten dat mijn publicaties vooral bedoeld zijn om de consument [de leerlingen van rijscholen red] bewust te maken van het feit dat de rijschoolwereld al jarenlang een oneerlijk verdienmodel hanteert, waardoor de kosten van een rijopleiding voor het B rijbewijs onnodig opgelopen zijn tot de onlangs door het CBR genoemde gemiddelde prijs van €2.750,–

Kijk Han ten Broeke is een oud plaatsgenoot van mij; die woont wat dichterbij en begrijpt het politieke spel dat Pechtold speelt wat beter denk ik. Met hem een keer een kop koffie drinken lijkt mij verstandiger….

| Ja maar u zult toch de BOVAG en andere brancheorganisaties nodig hebben om iets te bewerkstelligen?

Nee hoor, want mijn verwijt is juist dat de bestuurders van BOVAG, VRB, SamenSterk zelf echt wel weten dat er onder de dominantie van het CBR misleidend en oneerlijk wordt gehandeld… niet sinds kort maar al heel lang.

| Dat zijn flinke verwijten…

Ja dat realiseer ik mij, maar toch denk ik dat het zo is. Ik heb nergens gelezen dat bijvoorbeeld BOVAG Rijscholen afstand neemt (of bezwaar heeft gemaakt) tegen het CBR slagingspercentage, terwijl je niet hoeft te zijn afgestudeerd om te concluderen dat dit percentage misleidend is. Of tegen het opleidingsproduct Tussentijdse Toets, de vrijstelling voor de Bijzondere Verrichtingen, de Rijopleiding In Stappen. Omzetgedreven dienstverlening door de overheid dat leidt tot oneerlijke handelspraktijken…

Hoe dan ook; of men heeft er mee ingestemd of vind het niet belangrijk genoeg om er richting de consument transparant over te zijn. Dat maakt voor mij niet zoveel uit. Ik focus op de ‘awareness’ bij de consument; “U wordt misleid en oneerlijk behandeld en betaald een veel te hoge prijs voor een gemiddelde rijopleiding”

| Het is mij toch niet helemaal duidelijk hoor…

Nou, de drie bestuurders die ik in recente artikelen noem; Arno Smits, Ruud Rutten en Jos van Zuylen hebben alle drie een grotere rijschool en zijn al vele, vele jaren actief in het metier. Als ik in een half jaar in het CBR reserveringssysteem onrechtmatigheden ontdek dan kan het toch niet zo zijn dat zij die gemist hebben? Daar geloof ik niet in.

| Bent u boos ?

Nee hoor, echt niet! Geenszins. Maar ik heb een ander doel dan de branche-organisaties en het zou mooi zijn geweest als de branche open zou staan voor vernieuwing en andersdenkenden. Of op zijn minst ingaat tegen de dominantie van het exameninstituut CBR. De wetgever bepaald, niet iemand die in het verleden zelf al heeft duidelijk gemaakt dat de wet niet voor hem geldt.

Ik veronderstel dat veel zaken niet de goedkeuring hebben van onze volksvertegenwoordigers. Een-tweetjes tussen Alexander en de ministeries van Cora of Barbara. Met zijn gladde praatjes schijnt Pechtold het ver te schoppen bij de dames, ondanks zijn bedenkelijke reputatie.

Ik bemerk bij de branche-organisaties dezelfde tunnelvisie als ik in het verleden in mijn carrière op andere fronten in andere sectoren van het bedrijfsleven heb bemerkt. De rijschoolwereld is zo bezig met het hier en nu dat men vergeet dat er grote spelers over vijf jaar in de markt komen die de huidige zzp-ers en kleine rijscholen het brood uit de mond zullen stoten.

| Maar toch…

Wat bedoel je met ‘maar toch’? Zonder mijzelf zielig te vinden durf ik te veronderstellen dat ik vanwege mijn lastige vragen en kritiek zonder enige argumentatie ben uitgeschreven door Alexander Pechtold; hoogtpersoonlijk. Zonder opzegtermijn, zonder beroepsprocedure, bewakers op het examenterrein om mij opzichtig te weren, de politie ’s avonds aan de voordeur om mij te intimideren. Allemaal gecreëerde beeldvorming door een man met een aantoonbaar bedenkelijk verleden. Het boegbeeld van het CBR.

Arno Smits was daarvan op de hoogte en zit afgelopen week naast Pechtold in een door CBR geregisseerde tv-uitzending en rept met geen woord over de onrust die in Twente is ontstaan. Het leken wel ‘buurmannen’…

Het CBR is door de wetgever als zelfstandig bestuursorgaan belast met het uitvoeren van de wet. En ik kan in die wettelijke taak niet ontdekken wat de legitimatie is voor alles wat Pechtold en consorten uitvreet.

Ik vergelijk dat wat mij is overkomen, zonder mij zelf te groot te maken, een beetje met de manier waarop criminelen de moord hebben gepleegd op Peter R de Vries. Natuurlijk is dat vergrijp vele malen erger, maar het gaat er mij om dat de hele branche er bij staat al er één rijschool die openlijk kritiek heeft en aantoont dat het CBR na de tweede lockdown de branche en haar klanten voor miljoenen heeft misleid, publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld, geïntimideerd en op basis van pertinente leugens zonder enige vorm van hoor/wederhoor of beroepsprocedure wordt uitgeschreven. Echt van het ene of andere moment; geen opzegtermijn. Gewoon de knop om; pats boem!

| Ja maar u bent toch geen lid van de BOVAG?

Exact, dat is wat Arno Smits mij ook schreef. Als je die lijn doortrekt dan maakt het BOVAG dus ook niet uit dat de consument misleid en benadeeld wordt met oneerlijke handelspraktijken zolang men geen lid van de BOVAG is. Ik zou als BOVAG anders gereageerd hebben, omdat wat mij als niet BOVAG lid is overkomen ieder BOVAG lid ook kan gebeuren, maar nog meer omdat mijn bevindingen belangrijk zijn voor het consumentenvertrouwen….

En als BOVAG zou ik nu ook eens aan de bel trekken bij de minister om voor bijna 10.000 zzp-ers, eenmansrijscholen compensatie te vragen voor de omzetderving van toch zeker zo’n €10.000 tijdens de tweede lockdown.

Want Arno, Ruud en Jos mogen dan wel gebruik hebben gemaakt van (loon)steunmaatregelen tijdens de tweede lockdown, dat geldt zeker niet voor een groot deel van de rijscholen die, anders dan ik, wel bij die brancheorganisaties zijn aangesloten. Zij konden maximaal €1078,– (bijstands)uitkering per maand aanvragen, terwijl ze normaliter toch een omzet van €4000/€5000 euro per maand hebben…..

En als je als rijschool nu wel essentieel bent ,of een uitzondering, dan had je dat tijdens de tweede lockdown toch ook moeten zijn?

Of zou Pechtold daar bij zijn lobby bij de minister niet over hebben nagedacht?

Ik ben benieuwd wanneer Arno, Ruud en Jos voor die gedupeerden een lans breken……. want, zoals gezegd, daar zullen toch wel leden tussen zitten??

In 2013 heeft BOVAG een grondig visie- en verandertraject ondergaan om toekomstbestendig te worden en nieuwe toegevoegde waarde voor de leden te bieden. Belangrijkste verandering die BOVAG daarbij heeft ondergaan is het verleggen van de focus naar het primaire proces van de aangesloten leden. BOVAG maakt sindsdien studie naar de veranderende consument en de veranderende marktomstandigheden in elke aangesloten sector. Op basis van deze studies heeft BOVAG programma’s ontwikkeld om leden te informeren over de veranderende omstandigheden en te inspireren tot innovatie om relevant te blijven voor de consument

https://nl.wikipedia.org/wiki/BOVAG

GERELATEERD

BOVAG Branche Meer dan 10.000 views Tip

Officiële klacht tegen twee agenten Enschedees korps!

Op 8 maart 2022 werd journalist Henrie Kamps bij het CBR Examencentrum mishandeld door de eigenaar van de grootste rijschool van Enschede; René Brünen. Omdat de mishandeling plaatsvond onder de neus van CBR examenmanager Mark Keijsers én twee politieagenten is het verbazingwekkend dat de journalist iedere vorm van hulp werd ontzegd. “De klacht tegen beide […]

lees meer
BOVAG Branche CBR Meer dan 10.000 views

Rijschool Rijbewijzz doet beroep op VVRI!

Klokkenluider Henrie Kamps, eigenaar van rijschool Rijbewijzz, doet vandaag een officieel beroep op de branchevereniging VVRI, Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs , om de druk op het CBR op te voeren. Kamps is sinds 1 januari lid van deze veelbelovende vereniging en zegt te verwachten dat de vereniging, anders dan BOVAG en VRB, wel in […]

lees meer
BOVAG Branche Klokkenluider Meer dan 10.000 views

‘Beslaglegging bij Brünen is een reële mogelijkheid’

Vandaag volgt een tweede, inhoudelijk gesprek tussen de Needse klokkenluider Henrie Kamps en de Klachtencommissie van de politie Oost-Nederland. Daarbij draait het om de gebeurtenissen op 8 maart jl. bij het examencentrum in Enschede. Op die dag werd Kamps onder de ogen van CBR examenmanager Mark Keijsers en twee lokale dienders van het korps Oost-Nederland […]

lees meer