Revolutie in de rijschoolwereld?

Het conflict tussen het CBR en ondernemer Henrie Kamps is mogelijk het begin van een revolutie in de rijschoolwereld zeggen kenners. Als de regionale en landelijke media aandacht besteden aan de kwestie zal meer en meer duidelijk worden dat Kamps een gevoelige snaar heeft geraakt. De politiek begint zich nu ook al te roeren.

“Eigenlijk bevestigd het onderzoeksrapport dat de vorige minister heeft laten maken door Emile Roemer al dat Kamps gelijk heeft; er moet een nieuwe overheidsinstantie komen (genaamd CCA) die boven het CBR staat. Het CBR bemoeit zich nu teveel met de rijopleiders en de kosten van de rijopleiding. Omdat het een ZBO [Zelfstandig BestuursOrgaan red.] is wil CBR er zelf teveel aan verdienen.” zegt een kenner.

“Kamps laat met zijn rijschool zien dat rijscholen veel te veel hun oren hebben laten hangen naar het CBR. Of hij gelijk heeft in zijn stellingen zal moeten blijken. Maar het lijkt er wel op dat het CBR veel zaken verkeerd voorspiegelt. Wat Kamps doet kon wel eens hetzelfde effect krijgen als het Bosman-arrest in 1995 had voor de internationale voetbalwereld. Deze Belgische voetballer zorgde er voor dat er nieuwe Europese regels kwamen in het professionele voetbal. Het Bosman-arrest zette de voetbalindustrie op zijn kop.

Door zich te laten straffen lijkt het er op dat de Needse rijschoolondernemer zich opoffert om de discussie op gang te krijgen de rijschoolwereld. Maar of dat zo is weet alleen Kamps” zegt de hoogleraar.

“Dat laatste klopt niet” zegt Kamps als we hem bovenstaande voorleggen. “Ik offer mij niet op. Mijn uitschrijving is onwettig maar ik vecht die nu niet aan. Dat hoeft ook niet, want in mijn visie moet een rijschool niet in een zakelijke relatie staan tot een exameninstituut.

Ik ben er van overtuigd dat de rijles prima is in Nederland; we behoren tot de besten van de klas samen met Duitsland en Zwitserland. Maar de overheid (lees: CBR) en veel rijscholen maken het onnodig duur voor jonge mensen. Het CBR ruilt jaarlijks 7000 rijbewijzen om van bijvoorbeeld programmeurs uit India; die daar zelfs niet eens een echt ooit in een auto hebben gereden. En dan zouden jonge mensen, volgens datzelfde CBR, hier bijna €3.000 moeten uitgeven. Volstrekte onzin en veel rijscholen laten zich er in meeslepen, omdat ze bang zijn voor de macht van deze overheidsinstantie. Dat laatste begrijp ik trouwens wel…

Toen ik 15 jaar geleden 200 Videoland franchisers vertelde dat ze hun videotheek binnen 5 tot 10 jaar moesten sluiten als ze niet zouden nadenken over het verhuren van films via het internet keken die mij net zo aan als de rijscholen in de regio Twente. Ik zou zeggen bel die Videoland videotheekhouders maar eens…..”


Het Bosman-arrest is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 15 december 1995 (zaak C-415/93), inzake de transfersom van de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman, die in 1990 zijn vrijheid opeiste nadat zijn contract bij Club Luik afgelopen was. Vóór het Bosman-arrest kon, ook al was het contract uitgediend, de oude club bij het aangaan van een overeenkomst met een andere club een transfersom eisen.

bron: Wikipedia

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer