Meerijden instructeur niet toegestaan?

Het CBR wil uit veiligheidsoverwegingen voor haar eigen personeel niet dat instructeurs meerijden tijdens het praktijkexamen.

Nu moet gezegd dat ik zelf dat meerijden niet zinvol vind, maar ik kan mij voorstellen dat veel instructeurs het prettig vinden om even bij een volwassene in de lesauto te zitten en andersom ook.

In mijn korte tijd als instructeur, vijf jaar, ben ik enkele keren meegereden en merkte ik dat examinatoren het ook wel prettig vinden dat ze ff met de branche kunnen praten. Over de nieuwe hypotheek, leaseauto, collega’s, andere rijscholen, whatever.

Of de leerling er rustiger van wordt? Ik betwijfel dat. Maar laat iedereen het maar voor zijn eigen leerlingen bepalen of al dat gebabbel goed voor de kandidaat is.

Wat ik mij oprecht afvraag is wat er nu op tegen is dat de rit met een GO Pro camera, die bevestigd is op de achterruit, wordt geregistreerd. Zodat de opnames achteraf door leerling en instructeur geëvalueerd worden; als daartoe aanleiding is. Niet om een klacht te onderbouwen, maar als toegevoegde waarde voor een gezakte kandidaat.

Ik heb gemerkt dat sommige examinatoren in Enschede telkens alle kabeltjes van mijn dashcam-systeem lostrekken, want registratie van de rit is niet toegestaan. Ben blij dat het dashboard niet wordt gedemonteerd….

Het CBR beroept zich telkens op overleg met de branche. In werkelijkheid praat men maar met ongeveer 10% van de branche. Ook hier?

Zou het geen verrijking zijn als een leerling achteraf kan worden verwezen naar deze registratie? Of denkt het CBR echt dat de (soms) ellenlange gesprekken na afloop nog binnenkomen bij leerlingen in de huidige en toekomstige generatie?

Waarom zou het CBR zelf niet steekproefgewijs gebruik willen maken van deze gangbare technologie? Of denkt men echt dat examinatoren zichzelf zijn als er een CBR coach meerijd?

We leven in 2021, niet in de tijd van de hunebedden…

GERELATEERD

Branche CBR Meer dan 10.000 views

Overgrote meerderheid rijscholen wil dat Alexander Pechtold vertrekt!

De onvrede onder rijscholen blijkt groter dan ooit; zo blijkt uit een peiling van onderzoeksplatform Rijlezz. Op een artikel op het populaire blog RijschoolPro waarin de branchevereniging VVRI zich beklaagt over de gevolgen van het falende beleid van het CBR reageren boze rijschoolhouders. “Wij hebben vorig jaar al gewaarschuwd dat dit zou gaan gebeuren en […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Publiekscampagne om onnodig dure rijopleiding landelijk onder de aandacht te brengen.

Vanaf 17 september start de publiekscampagne ‘Crizizz’ waarin jongeren worden geïnformeerd over de oneerlijke handelspraktijken van het CBR. Via rijscholen worden jongeren opgeroepen om zich te verzetten tegen de hoge kosten die men moet betalen door het verdienmodel dat het CBR heeft ontwikkeld in de rijschoolwereld. Nederlandse jongeren betalen volgens het CBR (2021) gemiddeld bijna […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen staan op het randje van een crisis. Alles is inmiddels duurder geworden. Althans bijna alles. In Nederland kost een rijopleiding nog steeds twee tot drie keer meer als bijvoorbeeld in België. Maar de rijschoolwereld en CBR zijn daar niet gevoelig voor en blijven (vooral) jonge mensen duperen op […]

lees meer