‘De bezem moet er doorheen!’

De rijschoolwereld staat opnieuw onder druk door de Corona regels. Omdat veel rijscholen in de avonden niet meer mogen lessen, vallen er opnieuw lesuren uit voor leerlingen. Daarnaast ligt er een rapport van voormalig SP-kamerlid Emile Roemer dat rijles in de toekomst rijonderwijs moet worden.

Wij belden met rijschoolhouder Henrie Kamps die in Twente in conflict is geraakt met het CBR en inmiddels flink bekritiseerd wordt door collega rijscholen vanwege de onrust die het conflict met zich meebrengt in Twente.

| En goed weekend gehad?

“Ja hoor, zondag lekker naar Max gekeken. Die zat toch al met 16 jaar in een Formule1 auto en heeft zijn rijbewijs in België gehaald? Tja… andere wereld dan ons regelgekke ‘gave’ land!”

| Nou dat begint al lekker… vertel eens waar gaat het mis met de rijles in ons land?

“Heb je even? Nee even serieus. Ik ben vijf jaar geleden in deze wereld gestapt met een andere bril op. Ik stond in Nederland mede aan de wieg van de introductie van video via het internet. Als je dan kennis maakt met deze branche dat heb je echt het gevoel dat je in de vorige eeuw bent belandt.”

| Vertel !

“Nee dat is een veel te lang verhaal, maar in het kort komt het er echt op neer dat er eigenlijk niets, nauwelijks veranderd is de voorbije 25 jaar. Behalve de lesauto’s van de instructeurs en leaseauto’s bij het CBR; daar hebben veel rijscholen én het CBR wel oog voor. En daar willen ze wel geld aan uitgeven. Geen cent stopt men in innovaties. Het CBR werkt volgens mij nog op Windows98. Heus!

En daar kijk ik met verbazing naar. Het CBR en grote rijscholen zouden toch echt wel in de afgelopen tien jaar budget hebben kunnen vrijmaken voor ‘offline’ faciliteiten waarmee je onderdelen van de rijopleiding makkelijker kunt trainen als in een dure, milieu-onvriendelijke lesauto? En waarmee je direct bij de opleiding vele honderden euro’s per leerling kunt besparen? Nee hoor….

Zo kun je het ‘kijken’ en complexe verkeerssituaties prima oefenen met een VR-bril op en zou de theorie ook zeker moderner kunnen worden uitgelegd aan jonge mensen. Laat ze op de VR bril maar eens uit de bocht vliegen op zaterdagavond, na een te laat feestje ” Nee hoor…

| En wat zou dat opgeleverd hebben?

“Dat zou hebben geleid tot goedkopere, betaalbare, betere rijopleiding voor iedereen. Kijk het hoeft ook niet zo goed te zijn als de simulatoren in de Formule 1, maar er is nog geen begin gemaakt met VR1 [VirtualReality versie 1 red]. Wel koopt er pas geleden een rijschool bij mij om de hoek even meer dan 20 nieuwe Mazda’s (benzine). Auto’s, auto’s en auto’s …

Als de sector of het CBR geen dubbeltje investeert in innovatie betekent dat gewoon binnen vijf jaar het einde van dit leersysteem. Daar ben ik van overtuigd! Er komen straks ‘spelers’ op de markt zoals Uber, ThuisBezorgd. Bol en Booking.com in andere sectoren”

| Tot slot?

Het CBR beseft zich niet eens dat door Corona alles (blijvend) veranderd. Ze blijven een beetje brandjes blussen en wijzen iedere keer naar de sector. Nooit eens laten merken dat je als overheid begrijpt dat de rij-instructeur waarschijnlijk nooit meer mee kan rijden tijdens een praktijkexamen, maar geen oplossingen aandragen. En zo ook in het afnemen van de theorie.

Ze hadden toch al toekomstbestendige plannen kunnen bedenken én presenteren? De sector wijst naar het CBR en het CBR andersom en samen leggen ze de rekening bij de leerlingen.

Het was bij het CBR al één grote puinhoop voor Corona, wat denkt de politiek? Dat het na Corona of tussen de pandemieën door beter zal worden bij dat CBR??

De bezem moet er doorheen!!

GERELATEERD

Branche CBR Meer dan 10.000 views Opleiding

Verzet tegen CBR invloed groeit gestaag!

Steeds meer rijscholen in de Randstad overwegen zich uit te laten schrijven bij het CBR als deze de plannen voor een zogenaamde ‘prestatieladder’ doorzet. Het CBR willen rijscholen die een laag slagingspercentage hebben straffen door ze langer te laten wachten op examencapaciteit. Rijscholen zijn niet verplicht om ingeschreven te staan bij het CBR; dat doen […]

lees meer
Meer dan 10.000 views Opleiding

Het grootste probleem bij de oplopende wachttijden is het CBR zelf….

Alexander Pechtold en zijn favoriete ‘nieuwste ontdekking’ Elise Verheij zijn sinds deze week te zien en te horen in een volgende poging om de politiek en buitenwereld te manipuleren, misleiden en vooral de schuld van de oplopende wachttijden bij het CBR bij anderen neer te leggen. Pechtold in beeld en de stem van de Enschedese […]

lees meer
Meer dan 10.000 views Opleiding

EXABIZZ; volgende succesvolle start-up bij UT?

Booking.com, ThuisBezorgd.nl en andere start-ups hadden hun oorsprong op en rond de Universiteit van Twente. En als het aan de investeringsgroep achter de Needse klokkenluider/ondernemer Henrie Kamps ligt gaat dat ook gelden voor EXABIZZ. Het bedrijf gaat jonge mensen helpen bij flinke besparingen op hun theorie- en rijopleiding. De proeftuin wordt; jawel Twente. “Je moet […]

lees meer