‘Mystery Cam’ controleert CBR

Binnenkort start de campagne ‘mystery cam’. Het is het eerste wapenfeit in de strijd om meer controle op de CBR praktijkexamens. De initiatiefnemers willen dat er door steekproeven meer controle komt op de kwaliteit van de examinering voor het B rijbewijs.

Rijscholen en leerlingen kunnen zich aanmelden via www.mysterycam.nl. De aanmelding blijft vertrouwelijk en de mysterycam doet zowel steekproeven op basis van aanmeldingen als random..

“Nu is het zo dat niets of niemand de consumentenbelangen van leerlingen behartigd. Het CBR werkt steeds meer toe naar een situatie waarbij rijscholen niet meer mee kunnen kijken. Daar waar vroeger je rij-instructeur achterin de auto mee mocht is dat al een tijdje niet meer het geval. En dat ligt heus niet alleen aan Corona. Toen het recent wel weer was toegestaan, wilde het CBR alleen maar rij-instructeurs mee laten rijden die RIS gecertificeerd zijn. RIS is een opleidingsvorm bedacht door het CBR” aldus een van de initiatiefnemers.

De ‘mystery cam’ rijd achter een examenleerling aan en registreert met behulp van moderne video- en audiotechnologie, onder andere een 360 graden camera, de hele examenrit. Na afloop wordt de examenrit, afhankelijk van het resultaat, door een deskundige (her)beoordeeld en naast het resultaatformulier van het CBR gelegd.

“Dit is helaas het antwoord vanuit consumentenbelang op het tegenwerken van het CBR op enige vorm van controle. Wij hebben onlangs in de praktijk gezien (en gelezen) dat een rijschoolhouder (die op zijn blog pleitte voor een technologische oplossing) zonder enige aanleiding geschorst werd. CBR duld geen enkele controle op de kwaliteit van de examinering; zoveel is nu wel duidelijk.” aldus de woordvoerder.

Het CBR stuurt wel sporadisch een examinatorcoach mee, maar dat is zeker niet afdoende. Zodra deze meerijd heeft een examinator natuurlijk altijd de wetenschap dat er ogen op hem of haar gericht zijn. Dat geeft geen waarborg voor objectiviteit of kwaliteit.

Nu is het zo dat geen enkele leerling de ‘aanwijzingen’ die hij of zij ontvangt na een tussentijdse toets of praktijkexamen begrijpt. Het is allemaal vakjargon en zelfs rijscholen begrijpen vaak niet wat bedoeld wordt in de beoordeling van een toets- of examenrit.

“Het CBR is op alle fronten blijven hangen in het jaar 1999. Papieren oproepkaarten, papieren zelfreflectie, schriftelijk aanmelden voor een praktijkexamen (als je dat niet via een rijopleider doet) en het toezicht op de objectiviteit… alles werkt nog zoals in het vorige millennium. Eigenlijk zijn alleen de leaseauto’s van de examinatoren up-to-date” zegt de woordvoerder met een flinke knipoog.

Meer informatie: www.mysterycam.nl

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer