CBR of CCA?

In zijn onderzoeksrapport schrijft Emile Roemer dat er een nieuw onafhankelijk instituut moeten komen. En daarom is het vreemd dat per 24 november het CBR al vast aan de slag gaat met een onderzoek… dat volgens het Roemer eigenlijk door CCA zou moeten worden gedaan. Waarom niet wachten tot het CCA er is? Wij denken dat het CBR en het ministerie voor hun beurt spreken (handelen) en het gras voor de voeten wegmaaien van het CCA… Het CBR moeten de exameneisen bepalen én CCA gaat over het nationale leerplan..toch?

Deze Curriculum Commissie Autorijonderwijs (CCA) stelt het nationaal verplichte leerplan vast, houdt toezicht op de rijscholen, stelt samen met het CBR exameneisen vast en stelt ook het nationale leerplan en exameneisen vast voor de rijinstructeursopleidingen in overleg met het IBKI. De CCA houdt toezicht op de rijscholen, ontwikkelt en beheert daartoe een leerlingvolgsysteem en heeft een klachtenregeling ten aanzien van rijscholen, rijinstructeurs en examinatoren. Deze CCA dient onafhankelijk ten opzichte van het CBR en het IBKI te worden gepositioneerd als zelfstandig bestuursorgaan. Oprichting van de CCA is een randvoorwaarde om de andere voorgestelde maatregelen te kunnen invoeren

BOVAG

“BOVAG heeft een prima vragen en antwoorden op haar website staan, die zou iedere instructeur eens goed moeten lezen” zegt een rijschoolhouder. “Nu zie je dat allerlei organisaties alvast beginnen met werkzaamheden: de Verkeersacademie zegt al bezig te zijn en nu beginnen het CBR en het ministerie al een onderzoek dat volgens mij door het CCA zou moeten worden gecoördineerd”.

Wij vinden het laatste punt op de lijst van BOVAG de belangrijkste; zeker voor de kleine rijschool én zzp-ers:

| Wat verandert er voor mij op korte termijn als rijschool?

Niet veel nog. De branche zal zich moeten verenigen om voorbereidende plannen en activiteiten op het CCA gedachtengoed in te richten. Dit advies is dan ook een oproep aan de sector om zichzelf beter te gaan organiseren als gesprekspartner voor de CCA.

BOVAG

Klik hier voor de BOVAG vragen en antwoorden.

Ga je organiseren zegt de BOVAG. En zo is dat!!

GERELATEERD

Branche CBR Meer dan 10.000 views

Overgrote meerderheid rijscholen wil dat Alexander Pechtold vertrekt!

De onvrede onder rijscholen blijkt groter dan ooit; zo blijkt uit een peiling van onderzoeksplatform Rijlezz. Op een artikel op het populaire blog RijschoolPro waarin de branchevereniging VVRI zich beklaagt over de gevolgen van het falende beleid van het CBR reageren boze rijschoolhouders. “Wij hebben vorig jaar al gewaarschuwd dat dit zou gaan gebeuren en […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Publiekscampagne om onnodig dure rijopleiding landelijk onder de aandacht te brengen.

Vanaf 17 september start de publiekscampagne ‘Crizizz’ waarin jongeren worden geïnformeerd over de oneerlijke handelspraktijken van het CBR. Via rijscholen worden jongeren opgeroepen om zich te verzetten tegen de hoge kosten die men moet betalen door het verdienmodel dat het CBR heeft ontwikkeld in de rijschoolwereld. Nederlandse jongeren betalen volgens het CBR (2021) gemiddeld bijna […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen staan op het randje van een crisis. Alles is inmiddels duurder geworden. Althans bijna alles. In Nederland kost een rijopleiding nog steeds twee tot drie keer meer als bijvoorbeeld in België. Maar de rijschoolwereld en CBR zijn daar niet gevoelig voor en blijven (vooral) jonge mensen duperen op […]

lees meer