“Belle & de dashcam”

Dit is een bijzondere column in ‘dossier 053’. Het klinkt als een sprookje zoals ‘Belle en het Beest’, maar dan “Hanne en de Dashcam”

Het is maandag 16 augustus als mijn leerlinge Hanne nog even voor haar praktijkexamen met mij oefent; de volgende dag doet ze examen.

Afslag “Hengelo Zuid” worden we ingehaald door een auto met zeer hoge snelheid, die ons afsnijd en daarna heen en weer slingert, met zijn linkerwiel in de berm komt en dwars over de afslag in de vangrails belandt. Totall loss!

“Zet de auto schuin op de rechterstrook, alarmlichten aan, zodat anderen niet op de zwaargehavende auto knallen. Stap zelf maar uit een ga 25 meter verderop achter de vangrails….ik loop even snel naar de bestuurder” zeg ik tegen haar..

Daarna loop ik bezorgd naar de oude Peugeot 205 waar een verwilderde man mij met strakke pupillen aankijkt “Niks aan de hand man…..” zegt hij.

“Stoned als een garnaal” vertel ik later de hulpverleners…

Vanaf de snelweg komen mensen naar ons toelopen om te vertellen dat het een idioot is die al 20 kilometer lang als een bezetene over de snelweg reed. “Moet je de beelden hebben?” vraagt men.

Nee dat hoeft niet; ik heb een compleet Kenwood systeem; alles d’rop en d’ran… denk ik.

Ik vertel Hanne dat ik de dashcam voor een ander doeleind heb aangeschaft; ik maak met de voor- en achtercamera deze zomer beelden die ik wil gebruiken voor een module “Inzicht” op mijn online leerplatform ‘Theorielezz’….

De politie eist de beelden van mijn dashcam op. “Mooi dat u voor- en achter een camera hebt. Dat zie je niet vaak.” zegt de motoragent. En ’s avonds blijken de beelden hun waarde te hebben gehad. “de bestuurder is aangehouden….”

Een paar dagen later krijg ik het beloofde procesverbaal (waarin de beelden officieel worden opgeëist) en het geheugenkaartje via de post terug; zoals beloofd. Dat laatste had ik niet verwacht; “Ik dacht, tja die 256 Gb gaat bij een politieagent in zijn mobiel…” Sorry agent…

Ik hoor u denken “leuk verhaal…”

Maar dit verhaal gaat verder….

Het is maandag 8 november als (dezelfde) Hanne haar herexamen doet bij examinator Bernd Ouwersloot. Na de examenrit is Bernd een beetje aan het grappen, maar… Hanne is geslaagd!! Daarna volgt een gesprek dat Bernd, nog steeds beetje lollig, met mij begint. Een gesprek dat in de beleving van Hanne en mij anders verloopt dan Bernd intern ‘verkoopt’ of zoals ik dat noem ‘valselijk verklaard’….

“Toeval bestaat niet”… weer Hanne!!

In de tussenliggende periode heeft ze al eens herexamen gedaan en zakte ze voor de tweede keer… In haar ogen volledig onterecht. Samen hebben we toen gesproken over het feit dat de examinator alle stekkertjes uit de dashcam had getrokken, terwijl de 12V stekker er niet eens inzat. Dat vond Hanne wel raar… Ik zei “Ach, vrouwen en techniek!” dat vond ik wel leuk.

Hanne’s ‘story’ was echter voor mij aanleiding om voor het eerst in vijf jaar te klagen bij de examenmanager. Dat was niet over de beoordeling van de examenrit, maar over het gepraat tijdens het praktijkexamen. Het ging de vooral over de examinator zelf, over haar als persoon. Ik mailde de examenmanager dat ik het gevoel had dat deze examinator met een bedoeling aan mij frequent werd toegewezen. Ik had gehoord, vanuit mijn CBR bronnen, dat ze ‘een rugzakje’ had…

Wel wil ik mijn zorgen uiten over het snel dalende slagingspercentage van mijn rijschool. Ik geloof niet in toeval en al helemaal niet nu mijn leerlingen, in tegenstelling tot voorgaande jaren, procentueel gezien erg vaak door ene XXXXXX geëxamineerd worden. Een examinator die direct na XXXX opleiding ruim een jaar met psychische klachten niet heeft gewerkt. Leerlingen klagen over de nogal (on)persoonlijke gesprekken in de examenauto…. “Het gaat vooral over haarzelf….” zeggen ze. 

fragment uit klacht 1-10-2021 aan Mark Keijsers, examenmanager CBR

Ik informeerde de examenmanager ook omdat ik er even kort met de KringCoördinator over had ge-appt. “Heb je Mark al geïnformeerd…? “vroeg deze. Mij leek dat een ‘voorzetje’ … kennelijk was er meer aan de hand?

Hanne was de tweede of derde leerling die in korte tijd dezelfde bezwaren noemde bij dezelfde examinator. En geloof het of niet; ik heb in al die jaren eigenlijk nooit dat soort gesprekken met leerlingen gehad. Bijna nooit in bijna vijf jaar!

Maar Hanne is echt een leuke, eerlijke én oprechte meid. Die geloof ik op haar woord, daar heb ik niet eens een dashcam voor nodig! Als die zoiets zegt.. dan is er echt iets aan de hand! Believe me!

Hanne kan ook beamen dat het verhaal van Bernd uit zijn duim is gezogen en wil dat misschien ook wel verklaren. Maar ik heb haar verteld dat ik mijn leerlingen niet lastig val met deze willekeur van het CBR. Al helemaal niet als de Klachtendame, de boze stiefmoeder (of is dat een ander sprookje?) binnen 48 uur mijn klacht ‘ongegrond’ verklaard… geen enkele vraag en zeker geen antwoord of bewijs had Stiefmoeder daarvoor nodig!

En…. ik heb destijds gekozen voor de Kenwood DRV-A510W. Een complete set; vooruit, achteruit en parkeermodus…

Die parkeermodus verwachtte ik nooit nodig te hebben, maar dat zal de toekomst wel uitwijzen… Die werkt prima als je het campingstoeltje, waar ik altijd op zit bij het CBR, in de kattenbak gooit…. Zo ook die middag!

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik de dashcam nooit gebruik tijdens een examenrit. Dat kan iedere kandidaat bevestigen. Waarom zou ik?

Bernd Ouwersloot én zijn hoogste baas Harold Bekhuis hebben nu al aangetoond dat er echter wel een noodzaak is voor de branche om dat structureel te gaan regelen. Wat mij betreft regelt CBR zelf de techniek; onder strikte voorwaarden. Want we kunnen allemaal wel bedenken dat de Bernd’s van deze wereld zich anders gedragen als de examinatorencoach (motorvriend) achterin meerijd om te coachen.

Anders moet je types als Bernd op hun blauwe ogen vertrouwen. Ik weet sinds kort dat je dat niet moet doen. Dat is mijn les in deze kwestie. Ik zie nu meer dan ooit in dat ik al die jaren te naïef ben geweest. Ik bemoeide mij nooit met de examenuitslag en nu weet ik dat dit blindelings vertrouwen niet gerechtvaardigd is.

Of Bernd gelogen heeft op verzoek van zijn baas of om zijn collega een wederdienst te bewijzen dat hoef ik niet eens te weten. Dat moet de afdeling Corporate Security van het CBR maar uitzoeken in een gesprek met de leugenaar.

En als die het niet weten dan….. weten we het pas als een bevoegd rechter de opnames van 8 november toelaat in een mogelijke procedure…

Dan merkt Bernd dat ‘Belle & de Dashcam’ geen sprookje voor hem is, maar een nachtmerrie wordt!

https://112twente.nl/nieuws/mOT3DLL3/automobilist-aangehouden-na-ongeval-op-de-a35-bij-hengelo-zuid

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meest gelezen Uit het land

Eindredacteur 1Vandaag reageert geïrriteerd op kritische column!

“Een lachwekkend statement’ zo beschrijft de (adjunct)hoofdredacteur Jeroen Illy van 1Vandaag de column die wij gisteren publiceerden op ons platform. Zo valt te lezen in de mailreactie die de columnist vandaag met de redactie deelt. Onze vaste columnist was gisteren kritisch over traditionele media en noemt daarbij als voorbeelden 1Vandaag en Dagblad Tubantia. Kamps noemt […]

lees meer
Meer dan 10.000 views Tip Uit het land

OMRECHT.nl; nieuw platform!

Vandaag lanceert de Needse journalist Henrie Kamps het initiatief voor een nieuw mediakanaal: OMRECHT.nl; een variant op BOOS. OMRECHT moet in de toekomst, wat de inifitiatiefnemers betreft, uitgroeien tot een platform waarop maatschappelijke misstanden op de kaart worden gezet. “Er worden ‘dossiers’ geopend, afhankelijk van de ‘ervaringen’ van burgers, ondernemers en andere hardwerkende Nederlanders. Die […]

lees meer
Uit het land

ANWB (Mien) Hartemink komt erg bedreigend over…

De moeder van ANWB rijschooleigenaar Patrick Hartemink was een van de instructeurs die zich vanmorgen niet kon gedragen richting de cameraploeg die bij de ingang van het CBR bezig was met de eerste (werk)opnames. “Gelukkig staat alles wat ze er uit meende te mogen gooien kraakhelder op de opnames. Of we die opnames gaan gebruiken, […]

lees meer