Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen staan op het randje van een crisis. Alles is inmiddels duurder geworden. Althans bijna alles. In Nederland kost een rijopleiding nog steeds twee tot drie keer meer als bijvoorbeeld in België. Maar de rijschoolwereld en CBR zijn daar niet gevoelig voor en blijven (vooral) jonge mensen duperen op basis van oneerlijke handelspraktijken.

Uit een rapport van onderzoeksplatform Rijlezz blijkt in 2021 dat jonge mensen al jarenlang meer dan de hoofdprijs betalen voor hun rijopleiding. In december 2021 meld het CBR dat de gemiddelde prijs voor een rijopleiding bijna €3.000 bedraagt. Volgens de onderzoekers hebben het CBR en grote opleiders een ongekend verdienmodel ontwikkeld dat in stand wordt gehouden door valse CBR slagingspercentages en een ondeugdelijk reserveringsbeleid in het TOP platform van het CBR.

“Kijk bijvoorbeeld naar België waar jongeren voor ongeveer €1.000 rijlessen nemen, daarna zelfstandig (dus zonder begeleiding) anderhalf jaar ervaring mogen opdoen in het verkeer en dan pas het rijbewijs kunnen behalen. Dat scheelt in veel gevallen bijna €2.000 ten opzichte van de kosten in Nederland”.

Volgens onderzoekers is het een pertinente leugen dat ‘de Hollandse school’ [de rijopleiding volgens de CBR richtlijnen, red] bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid. Geertje Hegeman Afdelingshoofd Verkeersveiligheid Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de hoogste ambtenaar van het Ministerie erkende in december 2021 nog dat hier vrijwel geen onderzoek naar gedaan is.

“Het is als met zo veel zaken in ons land. Iedereen gelooft de onzin van de overheid, in dit geval het CBR, en blijft braaf betalen ‘wat de gek er voor vraagt'”.

Maar jonge mensen meer dan het dubbele laten betalen als bijvoorbeeld onze Zuiderburen is puur onrecht en schandelijk.

Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

GERELATEERD

Branche CBR Meer dan 10.000 views

Overgrote meerderheid rijscholen wil dat Alexander Pechtold vertrekt!

De onvrede onder rijscholen blijkt groter dan ooit; zo blijkt uit een peiling van onderzoeksplatform Rijlezz. Op een artikel op het populaire blog RijschoolPro waarin de branchevereniging VVRI zich beklaagt over de gevolgen van het falende beleid van het CBR reageren boze rijschoolhouders. “Wij hebben vorig jaar al gewaarschuwd dat dit zou gaan gebeuren en […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Publiekscampagne om onnodig dure rijopleiding landelijk onder de aandacht te brengen.

Vanaf 17 september start de publiekscampagne ‘Crizizz’ waarin jongeren worden geïnformeerd over de oneerlijke handelspraktijken van het CBR. Via rijscholen worden jongeren opgeroepen om zich te verzetten tegen de hoge kosten die men moet betalen door het verdienmodel dat het CBR heeft ontwikkeld in de rijschoolwereld. Nederlandse jongeren betalen volgens het CBR (2021) gemiddeld bijna […]

lees meer
CBR Meest gelezen

CBR wordt net zo’n drama als Schiphol nu!

Meer dan een jaar deed onderzoeksplatform RIJLEZZ ‘undercover’ onderzoek naar mogelijke misstanden binnen het CBR. En zeer tegen de wil van CBR directeur Alexander Pechtold werd aantoonbaar bewijs gevonden van bugs, misleiding en zelfs oneerlijke handelspraktijken; die een maatschappelijke schade van ruim 250 miljoen hebben berokkend aan ‘de pechgeneratie’. De alom geprezen Pieter Omzigt, de […]

lees meer