Hoe lang kunnen jongeren nog €3000 betalen voor een rijbewijs?

D66 en VVD zijn door onderzoeksplatform Rijlezz veelvuldig gewezen op het feit dat het Nederlandse rijbewijs onnodig duur is door oneerlijke handelspraktijken vanuit het CBR: de overheid. De Autoriteit Consument & Markt is op de hoogte en oriënteert zich al maanden of men moet ingrijpen. Het rijbewijs is, zo denken honderdduizenden ieder jaar, voor jonge mensen feitelijk onmisbaar. Maar hoe lang duurt het voor belangenorganisaties en politieke partijen aandacht krijgen voor dit ongewenste verdienmodel vanuit de overheid?

Lang, zo vreest onderzoeksplatform Rijlezz. Zeker zolang D66 coryfee Alexander Pechtold de scepter zwaait binnen het zelfstandig bestuursorgaan. Pechtold staat bekend als een manipulatieve D66 en geniet een slechte reputatie.

Het CBR verstrekt bewust onjuiste cijfers en VVD minister Mark Harbers heeft teveel problemen aan zijn hoofd. Hij moet het doen met een ministerie dat zelf het verdienmodel heeft mede ontwikkeld en door dik en dun steunt; constateren de onderzoekers.

De hoop is gevestigd op een toekomst waarin code 78 verdwijnt van het rijbewijs. Dat is de code die aangeeft dat iemand een rijbewijs heeft waarmee hij geen handgeschakelde auto mag besturen.

Nu al meer dan eenderde van de nieuw verkochte auto’s een elektrische auto betreft is het niet de vraag of code 78 verdwijnt, maar vooral wanneer. Als de overheid elektrisch rijden onder jongeren wil stimuleren dan zal code 78 tot het verleden moeten behoren.

Dan kunnen de kosten voor een rijbewijs dalen van de huidige €3000 (bron: CBR december 2021) tot de helft of lager. En ligt het in lijn met andere Europese landen. In België kost het rijbewijs ongeveer €1000,-.

Jonge mensen kunnen straks ongetwijfeld, net als nu al met scooters, gebruik maken van sharing cars; gedeelde auto’s.

GERELATEERD

Branche CBR Meer dan 10.000 views

Overgrote meerderheid rijscholen wil dat Alexander Pechtold vertrekt!

De onvrede onder rijscholen blijkt groter dan ooit; zo blijkt uit een peiling van onderzoeksplatform Rijlezz. Op een artikel op het populaire blog RijschoolPro waarin de branchevereniging VVRI zich beklaagt over de gevolgen van het falende beleid van het CBR reageren boze rijschoolhouders. “Wij hebben vorig jaar al gewaarschuwd dat dit zou gaan gebeuren en […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Publiekscampagne om onnodig dure rijopleiding landelijk onder de aandacht te brengen.

Vanaf 17 september start de publiekscampagne ‘Crizizz’ waarin jongeren worden geïnformeerd over de oneerlijke handelspraktijken van het CBR. Via rijscholen worden jongeren opgeroepen om zich te verzetten tegen de hoge kosten die men moet betalen door het verdienmodel dat het CBR heeft ontwikkeld in de rijschoolwereld. Nederlandse jongeren betalen volgens het CBR (2021) gemiddeld bijna […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views

Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen staan op het randje van een crisis. Alles is inmiddels duurder geworden. Althans bijna alles. In Nederland kost een rijopleiding nog steeds twee tot drie keer meer als bijvoorbeeld in België. Maar de rijschoolwereld en CBR zijn daar niet gevoelig voor en blijven (vooral) jonge mensen duperen op […]

lees meer