Onderzoeksproject Rijlezz doet melding bij ACM over werk- en prijsafspraken tussen CBR en grote opleiders..

Enkele weken eerder dan gepland heeft het onderzoeksplatform Rijlezz vandaag officieel melding gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt over mogelijke kartelvorming, prijsafspraken en het weren van niet bij het CBR ingeschreven rijscholen.

“Wij hebben besloten om niet tot 1 juni te wachten met deze melding, maar om die nu al te doen. Dat heeft vooral te maken met enkele meevallers in de gekozen strategie. Op een aantal fronten hebben we meer progressie gemaakt en aan de andere kant hebben we helaas moeten constateren dat de vaste Tweede Kamer commissie voor Infrastructuur & Waterstaat zich in stil zwijgen hult. Maar de beide heren in die Commissie komen ook, niet toevalligerwijs, uit D66 en VVD. Dus hoeft de markt en/of de burger daar niets van te verwachten.

We wachten nu de procedure van de Autoriteit Consument & Markt af en mocht die teleurstellend zijn, dan is er altijd nog een Europese route…” aldus de woordvoerder van het onderzoeksplatform Rijlezz.

Rijlezz ontdekte in het voorjaar van 2021 een onrechtmatig verdienmodel binnen de rijschoolwereld en de initiatiefnemer journalist Henrie Kamps is om die reden geroyeerd en mishandeld door en/of bij het CBR. Het CBR heeft de leerlingen van de rijschool actief benaderd om ze over te halen naar een rijschool te gaan die nog wel ingeschreven staat bij het CBR.

Rijopleiders zijn in Nederland niet verplicht zich in te schrijven bij het CBR. Behalve de oneerlijke handelspraktijken en afspraken tussen het CBR en grote opleiders ontdekte Kamps dat het CBR slagingspercentage valselijk is, omdat er onvoldoende parameters (wegingsfactoren) worden toegepast.

Uit berekeningen van het onderzoeksplatform blijkt dat jongeren mogelijk voor meer dan 100 miljoen per jaar worden gedupeerd door de rijschoolwereld.

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer