Een kandidaat is bij het CBR (minder dan) een nummer

Vandaag stuurde het CBR in Enschede een kandidaat naar huis omdat deze 10 meter zelfstandig het examenterrein op was gereden. Het is een van de vele pietluttige annuleringen waarmee kandidaten te maken krijgen volgens rijscholen in het land. Zo werd een kandidaat van de Twentse rijschool Brookhuis een maand geleden nog naar huis gestuurd, omdat de kandidaat en instructeur het mondkapje niet tot over de neus droegen bij aankomst. Een dag voor de mondkapjesplicht werd opgeheven.. En werd een leerling in Enschede naar huis gestuurd omdat het CBR was vergeten om een blokkade van drie maanden daterend uit 2020 te verwijderen; twee jaar naar dato.

“Ja het regent klachten en in het geval van de kandidaat van vanmorgen zadelt het CBR zich zelf alleen maar op met nog meer problemen werk, want het was een eigen kandidaat. Een zelf ingekocht praktijkexamen. Dus dit keer geen rijschool die ze kunnen opzadelen met een probleem. Nee hoor, ze krijgen dit keer de financiële en organisatorische gevolgen zelf ‘voor de kiezen'” zegt een medewerker van Praktizz.

Praktizz is een nieuwe dienst die kandidaten helpt bij een rechtstreekse aanvraag van het praktijkexamen; zoals dat in de wet is vastgelegd. Maar de uiteindelijke examinering blijft vooral iets tussen het CBR en de kandidaat; daar komt geen rijschool aan te pas. Annuleren, zoals vanmorgen betekent gewoon extra telefoontjes en extra werk voor het CBR. En natuurlijk een compensatie als de klacht gegrond wordt verklaard. Die klachtafhandeling verzorgt Praktizz ook voor haar klanten.

“Je kunt als je alle onderzoeken leest niet anders dan constateren dat een kandidaat bij het CBR minder is geworden dan een nummer. Vergelijk het met de Kindertoeslagaffaire, Groningen of de zwarte lijsten bij de Belastingdienst. En uiteindelijk loopt het hele systeem bij het CBR zelf vast; net als jaren geleden met de ouderen. Dat heeft de overheid vele miljoenen gekost. Maar dit probleem is vele malen groter; nu al!

Nu al is de wachttijd opgelopen tot 26 weken. Dat gaat vast weer een VVD minister zijn kop kosten… daar zijn wij van overtuigd. Want huidig minister Mark Harbers weet al sinds januari dat dit gaat gebeuren met een niet-functionerend CBR”

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer