
“Nog duidelijker kun je het niet krijgen; in Nederland is sinds gisteren een nieuw kartel in werking getreden; het Kartel Rijopleiding & Verkeerseducatie. En dus is er nu nog meer noodzaak om de consument, ACM én politiek zo goed mogelijk te informeren. Want dit is het slechtste nieuws voor jongeren in de voorbije 25 jaar. Op de benoeming van Alexander Pechtold tot directeur van het CBR na,” zegt journalist Henrie Kamps in zijn reactie.
Kamps is er heel duidelijk over; een totale bundeling van de rijschoolbranche onder één noemer gaat zeker niet leiden tot het resultaat waar hij en zijn ‘volgers’ nu al een jaar om schreeuwen; een betaalbare rijopleiding die in lijn is met wat andere EU-landen vereisen.
“Nee, dit is vooral een bevestiging van hoe we in ons land via dit soort kartels jonge mensen geld aftroggelen. Voordeel van dit initiatief is dat wij nu sneller consumentenorganisaties, jongeren én de Autoriteit Consument & Markt betrokken krijgen”.
Kamps heeft sinds 2017 een inkijk genomen in de rijschoolbranche en publiceert nu al ruim een jaar over de structurele misleiding door de branche van mensen die een rijbewijs willen behalen en de vele tientallen miljoenen per jaar die, door oneerlijke handelspraktijken, uit de portemonnee van jongeren worden ‘gejat’.
“Uit een SWOV onderzoek in 2013 én de woorden eind 2021 van topambtenaar Geertje Hegeman (afdelingshoofd Verkeersveiligheid bij het ministerie van I&W) kun je niet anders dan constateren dat de volledige branche de consument misleid; nergens blijkt uit dat ons verkeer veiliger worden door een rijopleiding die tot drie keer duurder is dan in België. Dus is dat verdienmodel, dat vooral vanuit het CBR is opgetuigd, volledig misleidend”
“Daar gaan we nu al onze aandacht op richten. Onder andere met een tv-serie “Wolvenjacht” die via YouTube zal worden uitgezonden.” aldus ‘de Klokkenluider van de rijschoolwereld’ zoals Kamps vaak wordt genoemd.
“Daarnaast gaan we via stopkrv.nl en skrv.nl de kleine rijscholen én zzp-ers informeren over hoe ze buiten dit kartel om kunnen gaan werken aan de eigen toekomst. Dan doelen we op na 2025! Laten we vooral niet vergeten dat we het dan over 85% van de rijschoolbranche hebben, terwijl het kartel maar zo’n 15% dekt!”