Tellingen bij CBR Enschede én WOB verzoeken naar oplopende wachttijden bij het CBR…

Het onderzoeksplatform Rijlezz zet zwaar in op een nieuw onderzoek, daarbij worden steekproefsgewijs tellingen gedaan van de aan- en afrijd tijden van examinatoren bij het CBR in Enschede. Dat gebeurt deels ter plaatse, maar ook via wat meer geavanceerde technologie. Verder dient het journalistencollectief enkele WOB verzoeken in.

“Wij vragen via WOB verzoeken bij het CBR de gegevens op van de gereserveerde examenplekken TTT én gerealiseerde TTT’s over 2020, 2021 en 2022 van een vijftal grote opleiders in Twente:

  • Verkeerscollege Brünen
  • Brookhuis rijschool
  • Ezendam rijopleidingen
  • Olav Feijen
  • ANWB Hartemink

Wij willen daarmee aantonen dat het CBR én deze grote rijscholen met de Tussentijdse Toets de praktijkexamen capaciteit manipuleren en leerlingen van kleine rijscholen ernstig duperen.

Ook willen we weten wat de gemiddelde doorlooptijd van de gereserveerde TTT’s is, omdat er aanwijzingen zijn dat ze gedurende zeer lange tijd worden ‘hergebruikt’. Of beter gezegd: misbruikt!

Volgens onze informatie beschikken deze grote opleiders over ‘verborgen’ capaciteit door een ‘wisseltruc’ met gereserveerde Tussentijdse Toetsen. Van twee van hen weten we dat al zeker. Verder moet het onderzoek aantonen dat leerlingen zonder theoriecertificaat toch een examenplek bezet kunnen houden, omdat het CBR (anders dan bij Praktijkexamens) het reserveren van een TTT wel mogelijk maakt. Ook dat is

“Jongeren die geen TTT wensen of niet hun rijschool machtigen worden door dit onrechtmatige verdienmodel, dat het CBR in stand houd met de grote rijscholen, ernstig gedupeerd. Het gaat hierbij om miljoenenhandel… ten koste van kleine rijscholen, zzp-ers en individuele aanvragers van een praktijkexamen”

Het onderzoeksplatform meld dat zij niet de enige is die WOB verzoeken indient. Er zijn al andere partijen die het CBR dwingen om openbaarheid van zaken te geven, maar dat betreft andere oneigenlijkheden….

“Vandaag zien we de examenmanager en een examinator ook al voor einde werktijd (16.00 uur) vertrekken en iedereen weet dat het CBR er niets aan heeft gedaan om te zorgen voor meer examinatoren. Ze melden zich massaal ziek, willen niet meer overwerken en de directie weigert in te grijpen door de onrechtmatige Tussentijdse Toets op te heffen. Dat wordt straks boeiende tv via Wolvenjacht….

“Dan roeptoetert die Pechtold onlangs via het AD weer dat de examenleeftijd omhoog moet, maar het CBR moet gewoon eens die Tussentijdse Toets uit haar pakket gooien. Dat is geen examen. Dat bevestigd de directie zelf vorig jaar nog in een schriftelijke reactie aan ons onderzoeksplatform.

Jan Jurgen Huizing schrijft in een officiële brief op 9 september 2021 “De tussentijdse toets is bedoeld om op ongeveer tweederde van de opleiding kennis te maken met het examen, te bekijken waar de kandidaat in het leerproces staat…. “

“Nou dat klinkt niet als een examen… toch?” zegt de Needse klokkenluider Henrie Kamps.

“Het is gewoon zakken vullen daar bij het CBR en die grote rijscholen. Miljoenenjacht is misschien wel een betere term voor de YouTube-serie als Wolvenjacht.

De druk neemt toe en we naderen Den Haag vanzelf…” zegt een van de journalisten rond klokkenluider Henrie Kamps.

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer