“BOVAG is ‘feitelijk’ een onderdeel van een criminele organisatie”

Het onderzoeksplatform Rijlezz lijkt een steeds beter beeld te krijgen van de jarenlange misleiding en oneerlijke handelspraktijken in de rijschoolwereld. In een intern document wordt zelfs aangetoond dat grote brancheorganisaties als BOVAG en VRB al bijna 10 jaar op de hoogte zijn dat jongeren structureel worden misleid en onnodig tot drie keer zoveel betalen voor hun rijopleiding dan in ons buurland: België.

Het CBR én de grote brancheorganisaties weten dat allemaal al bijna 10 jaar. Want in 2013 schreef het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) al een opmerkelijk rapport over over ‘ de Vergelijking van rijschoolsystemen en hun veiligheidswaarde in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk…’ [download hieronder]

Opmerkelijk is een van de eindconclusies in het rapport waarin Rijlezz-onderzoekers opmerken: ‘BOVAG is ‘feitelijk’ een onderdeel van een criminele organisatie….. ze werken bewust mee bij het misleiden en oneerlijke handelspraktijken met kennelijke wetenschap ….’

Het rapport maakt duidelijk dat het CBR én de rijschoolwereld jarenlang ten onrechte een causaal verband legt tussen de (veel) te dure rijopleiding in Nederland en de verkeersveiligheid. Ten onrechte!

“Het begint al tijdens de opleiding tot rij-instructeur van de Verkeersacademie dat iedere nieuwe rijinstructeur wordt wijsgemaakt dat onze rijopleiding zorgt voor een hogere verkeersveiligheid. Maar dat is pertinent niet waar of nooit door onderzoek aangetoond”

Geertje Hegeman, afdelingshoofd Verkeersveiligheid ministerie I&W heeft in december tijdens tv uitzending, in het bijzijn van Arno Smits (BOVAG) en Alexander Pechtold (CBR) zelfs opgemerkt:

Kandidaten zijn strikt genomen niet verplicht om eerst rijlessen te nemen voordat ze examen doen. Hegeman: “Om dat te veranderen is best wat nodig. Qua verkeersveiligheid is dat nog best ingewikkeld omdat er nog niet heel veel bewijs is dat rijlessen bijdragen aan verkeersveiligheid.”

Hoe kan het dat een rijopleidingssysteem met veel voorschriften en hoge eisen, zoals het Duitse systeem, niet of nauwelijks beter voor de verkeers- veiligheid lijkt te zijn dan een systeem waarin weinig is geregeld en weinig eisen worden gesteld

Uit het Britse onderzoek is gebleken dat er geen verschil is in ongevalsrisico (het aantal ongevallen per gereden afstand) tussen mensen die niet of nauwelijks officiële rijlessen hadden genoten ter voorbereiding op het rijexamen en mensen die uitsluitend of bijna uitsluitend formele rijlessen hadden genoten ter voorbereiding op het rijexamen. Dit resultaat is opmerkelijk, maar niet uniek.

Benchmarking rijschoolsystemen in Nederland en omringende landen

Nederlands onderzoek naar het effect van rijles op de verkeersveiligheid is er niet. Wel is bekend dat in Nederland het ongevalsrisico (aantal ernstige ongevallen per gereden afstand met dood of ernstig verkeersgewond als afloop) van vrouwelijke automobilisten van 18 en 19 jaar half zo hoog is

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer