
Het onderzoeksplatform Rijlezz lijkt een steeds beter beeld te krijgen van de jarenlange misleiding en oneerlijke handelspraktijken in de rijschoolwereld. In een intern document wordt zelfs aangetoond dat grote brancheorganisaties als BOVAG en VRB al bijna 10 jaar op de hoogte zijn dat jongeren structureel worden misleid en onnodig tot drie keer zoveel betalen voor hun rijopleiding dan in ons buurland: België.
Het CBR én de grote brancheorganisaties weten dat allemaal al bijna 10 jaar. Want in 2013 schreef het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) al een opmerkelijk rapport over over ‘ de Vergelijking van rijschoolsystemen en hun veiligheidswaarde in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk…’ [download hieronder]
Opmerkelijk is een van de eindconclusies in het rapport waarin Rijlezz-onderzoekers opmerken: ‘BOVAG is ‘feitelijk’ een onderdeel van een criminele organisatie….. ze werken bewust mee bij het misleiden en oneerlijke handelspraktijken met kennelijke wetenschap ….’
Het rapport maakt duidelijk dat het CBR én de rijschoolwereld jarenlang ten onrechte een causaal verband legt tussen de (veel) te dure rijopleiding in Nederland en de verkeersveiligheid. Ten onrechte!
“Het begint al tijdens de opleiding tot rij-instructeur van de Verkeersacademie dat iedere nieuwe rijinstructeur wordt wijsgemaakt dat onze rijopleiding zorgt voor een hogere verkeersveiligheid. Maar dat is pertinent niet waar of nooit door onderzoek aangetoond”
Geertje Hegeman, afdelingshoofd Verkeersveiligheid ministerie I&W heeft in december tijdens tv uitzending, in het bijzijn van Arno Smits (BOVAG) en Alexander Pechtold (CBR) zelfs opgemerkt:
” Kandidaten zijn strikt genomen niet verplicht om eerst rijlessen te nemen voordat ze examen doen. Hegeman: “Om dat te veranderen is best wat nodig. Qua verkeersveiligheid is dat nog best ingewikkeld omdat er nog niet heel veel bewijs is dat rijlessen bijdragen aan verkeersveiligheid.”

” Hoe kan het dat een rijopleidingssysteem met veel voorschriften en hoge eisen, zoals het Duitse systeem, niet of nauwelijks beter voor de verkeers- veiligheid lijkt te zijn dan een systeem waarin weinig is geregeld en weinig eisen worden gesteld…
Uit het Britse onderzoek is gebleken dat er geen verschil is in ongevalsrisico (het aantal ongevallen per gereden afstand) tussen mensen die niet of nauwelijks officiële rijlessen hadden genoten ter voorbereiding op het rijexamen en mensen die uitsluitend of bijna uitsluitend formele rijlessen hadden genoten ter voorbereiding op het rijexamen. Dit resultaat is opmerkelijk, maar niet uniek.
Benchmarking rijschoolsystemen in Nederland en omringende landen
Nederlands onderzoek naar het effect van rijles op de verkeersveiligheid is er niet. Wel is bekend dat in Nederland het ongevalsrisico (aantal ernstige ongevallen per gereden afstand met dood of ernstig verkeersgewond als afloop) van vrouwelijke automobilisten van 18 en 19 jaar half zo hoog is