Wat is er aan de hand met onze traditionele media?

Je hoort mij niet zeggen dat alle journalisten de uitgangspunten van het vak kwijt zijn geraakt in de voorbije jaren. Misschien ben ik wel, zoals velen van hen, op zoek naar bewijzen voor mijn stelling dat de kwaliteit van een flink deel van ons journalistengilde matig is. En ondanks het feit dat steeds meer nestoren zich scharen achter mijn stelling blijf ik de behoefte voelen om er over te schrijven. Omdat een ’tegengeluid’ nodig is.

Ik vind het schrijnend dat ten gevolge van die afnemende kwaliteit aan de ene kant honderdduizenden jongeren voor tientallen- of honderden miljoenen in ons land worden gedupeerd door een voormalig D66 kopstuk (die overduidelijk binnen Hilversum onschendbaarheid geniet) en aan de andere kant duizenden banen bij de bedrijven van een zeer succesvol Twents ondernemer op het spel worden gezet door een voormalig Libelle-redactrice op jacht naar een Tegel.

Ik heb een tijd lang gesprekken gevoerd met ene Ruben Messelink, redacteur bij 1Vandaag. In die gesprekken en mails leverde ik veel bewijzen voor de misleidingen en oneerlijke handelspraktijken vanuit het CBR. Ik verschafte Ruben Messelink, dus 1Vandaag, zelfs toegang tot het reserveringsplatform TOP van het CBR. Een platform dat in dit decennium al eerder ‘zo lek als een mandje’ bleek. Op de avond dat 1Vandaag voor het eerst kon inloggen werd mijn rijschool Rijbewijzz (van waaruit ik ‘undercover’ onderzoek verrichtte) van het ene op het andere moment definitief geroyeerd door ene Alexander Pechtold; hoogstpersoonlijk. Binnen tien minuten, vlak voor het 8 uur journaal, was het account verwijderd!!

Tja… da’s erg vreemd. Nog vreemder, of bedenkelijker, is het dat Ruben Messelink mij op een bepaald moment vroeg “Heb jij tegen iemand gezegd dat je met mij of 1Vandaag in gesprek bent, want ik heb een belletje gehad van het CBR.”

Ruben en zijn eindredacteur Jeroen Illy vonden vervolgens de miljoenenzwendel van de ‘pechgeneratie’, door het CBR , geen onderwerp voor 1Vandaag. Inmiddels zijn de wachttijden bij het CBR opgelopen naar meer dan een half jaar en kost de rijopleiding, zoals het CBR die bepaalt, tot drie keer zoveel als in ons buurland België; bijna €3000,– als je de eerste keer slaagt.

Dat (afgedwongen) geluk op minder media-aandacht, zoals D66 coryfee Pechtold dat geniet, hebben Gerard, Rian en de bedrijven uit de Sanderink ‘stal’ niet. Daar moest een ‘successtory’ worden gemaakt om de carrières van enkele Tubantia dames een ‘boost’ te geven.

En je hoort of leest mij niet schrijven dat er geen vraagtekens kunnen zijn rond alle verwikkelingen in Weerselo of omgeving, maar dat valt in het niet bij de zoveelste zwendel vanuit de overheid; ditmaal het CBR. Ik denk nog steeds, en steeds meer, dat het louter aangewakkerde valse beeldvorming is die binnen de (semi)overheid leiden tot ‘herbezinning’ als het om ondernemers gaat. En dat scoort veel makkelijker dan een van de grootste schoften in de historie van de vaderlandse politiek eens flink onder de loep te nemen.

Nog meer als Johan Derksen en de hoofdredacteur van Vandaag Inside, waar ik een tijdje mee heb gewerkt, ga ik niet mee in de dwangmatig opgelegde publieke verontwaardiging die ontstaat als journalisten (van een matig niveau) gemeentes, opdrachtgevers en anderen ‘overtuigen’ door naar hun eigen stelling toe te redeneren. Die lieten zich toch tijdelijk als programma het zwijgen opleggen door valse beeldvorming. Gelukkig is Johan na ‘herbezinning’ terug op tv; om nimmer meer de verdwijnen!

Ik denk dat Johan Derksen, John de Mol, Gerard Sanderink en ik (ja dit keer noem ik mijzelf ook maar eens) veel meer zelfreflectie en normbesef hebben dan de Jeroen Illy’s, Ruben Messelink’s, Martha Riemsma’s en Angelique Kunst’s van de traditionele media…. of adverteerders van SBS6, opdrachtgevers van Sanderink’s bedrijven… Die hebben zelf kennelijk zelf nog nooit te maken gehad met valse beeldvorming.

En wat ik wel weet is dat Gerard Sanderink, en dat is nu eenmaal ‘de baas’, een harde werker was die echt meer in zijn leven heeft gepresteerd dan een stel redacteuren die het geluk hebben om onder eind-of hoofdredacteuren te werken die (gevoelsmatig) liever aan de Amsterdamse grachtengordel vertoeven dan het niveau van de traditionele media op peil te houden….

ps. Ik durf te veronderstellen dat ik zelfs weet op welke politieke partij deze ‘journalisten’ stemmen…..

GERELATEERD

CBR Klokkenluider Meer dan 10.000 views Meest gelezen OM POLITIE

Journalist gaat gesprek aan met Enschedese Driehoek in doofpot-affaire CBR!

Op advies van onder andere de minister gaat de op 8 maart 2022 mishandelde klokkenluider/journalist Henrie Kamps na de vakantieperiode het gesprek aan met de Enschedese Driehoek. Kamps wil in een gesprek met de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie én teamchef Wolter Alberts duidelijkheid over wat hij inmiddels bestempeld als de […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Zoek de verschillen!

GRONINGEN | Tjeerd P. (32) en Jamie John W. (33) sloegen vorig jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een ruit in bij Groeneveld en gooiden vervolgens een molotovcocktail naar binnen… De journalist en zijn vriendin, die op dat moment thuis waren, konden het vuur doven… ENSCHEDE | René en Tom Brünen worden […]

lees meer
CBR Meer dan 10.000 views Meest gelezen

Nationale Ombudsman eist bewijs van CBR

De klacht die voormalig rijschoolhouder en klokkenluider Henrie Kamps in februari heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman krijgt een opmerkelijk vervolg. De Nationale Ombudsman wil de verzendbewijzen ontvangen van de aangetekende brieven die het CBR naar de Needse rijschoolhouder heeft gestuurd. “Ja, dat klopt’ zegt Kamps. “Het gaat om brieven die ik persoonlijk van directeur […]

lees meer